Όσο μεγαλώνουμε, οι αλλαγές στο σώμα μας κάνουν ακόμα πιο αισθητή την παρουσία τους. Ιδιαίτερα συνηθισμένες είναι οι δυσκολίες στην όραση. Ήδη μετά τα 40 αρχίζουμε σιγά σιγά να δυσκολευόμαστε να διαβάσουμε τις μικρές γραμματοσειρές και το φως μπορεί να μας θαμπώνει περισσότερο από παλαιότερα. Το σημαντικό είναι ότι με μικρές και εύκολες αλλαγές, μπορούμε να προσαρμόσουμε το φωτισμό στις νέες μας ανάγκες και να συνεχίσουμε την καθημερινότητα μας με την ίδια ακριβώς άνεση.
Εννοείται ότι σε κάθε τέτοια περίπτωση, χρειάζεται να επικοινωνήσετε άμεσα με το οφθαλμίατρο σας και να λάβετε αξιόπιστες ιατρικές συμβουλές. Ευτυχώς, υπάρχουν πλέον πολλές διαδικασίες και εργαλεία που βελτιώνουν την όραση.
Επιπρόσθετα σε αυτά, μπορείτε να προσαρμόσετε το φωτισμό του σπιτιού σας για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες της όρασης σας και να διευκολύνετε τη ζωή τη δική σας και των αγαπημένων σας.
Αυξήστε τα επίπεδα του φωτός
Τα μάτια ενός ηλικιωμένου, μετά την ηλικία των 65, συνήθως χρειάζονται τον διπλάσιο φωτισμό από αυτόν που χρειάζεται ένας 20χρονος. Για να το λύσετε αυτό, μπορείτε να αυξήσετε τον ατμοσφαιρικό φωτισμό και να φροντίσετε ώστε να υπάρχει διαθέσιμος φωτισμός εργασίας σε κάθε σημείο που μπορεί να χρειαστεί, όπως η αγαπημένη σας θέση όπου διαβάζετε ή κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας. Για το φωτισμό εργασίας, επιλέξτε φώτα με επίπεδο lumen τουλάχιστον 1300 – σχεδόν το επίπεδο φωτεινότητας ενός λαμπτήρα πυράκτωσης 100 Watt. Χρησιμοποιήστε διακόπτες dimmer για να έχετε περισσότερη ευελιξία στα επίπεδα φωτεινότητας.
Διατηρήστε ομοιόμορφο το φωτισμό
Θέλετε να κάνετε το χώρο σας πιο φωτεινό, ωστόσο δε θέλετε να δημιουργήσετε ανισότητες στο επίπεδο φωτισμού από δωμάτιο σε δωμάτιο. Δεδομένου ότι τα γηραιότερα μάτια έχουν δυσκολία προσαρμογής στις διακυμάνσεις των επιπέδων φωτισμού, η διατήρηση ομοιόμορφου φωτισμού σε ολόκληρο το σπίτι, διευκολύνει τους ηλικιωμένους κατοίκους να περιηγούνται στο χώρο χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουν για να επιτρέψουν στα μάτια τους να προσαρμοστούν.
Κάντε τους διακόπτες φωτός εύκολα προσβάσιμους
Επίσης πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες φωτός είναι εύκολα προσβάσιμοι στα σημεία εισόδου και εξόδου κάθε δωματίου. Η τοποθέτηση διακόπτη dimmer είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να είναι ο φωτισμός κατάλληλος για οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας, για κάθε είδους δραστηριότητα και κάθε ώρα της ημέρας – ειδικά για τις επισκέψεις αργά το βράδυ στο μπάνιο.
Μειώστε την αντηλιά
Εφόσον τα γηραιότερα μάτια είναι πιο ευαίσθητα στην αντηλιά, χρησιμοποιήσετε περσίδες ή κουρτίνες για να μειώσετε το σκληρό φως από έξω, αποφύγετε τις γυαλιστερές βαφές σε τοίχους, δάπεδα και έπιπλα και τέλος χρησιμοποιήστε λαμπτήρες frosted glass ή προσθέστε ημιδιαφανή αμπαζούρ στα φωτιστικά σας.
Προτιμήσετε λάμπες με υψηλό δείκτη απόδοσης χρώματος (CRI)
Το CRI υποδεικνύει με πόση ακρίβεια ένας λαμπτήρας εμφανίζει τα χρώματα στο ανθρώπινο μάτι. Βαθμολογείται σε κλίμακα από το 0 έως το 100, με το 100 να είναι η καλύτερη δυνατή βαθμολογία. Δεδομένου ότι τα μάτια κιτρινίζουν με τα χρόνια, γίνεται πιο δύσκολη η διάκριση μεταξύ του μπλε, του μωβ και του πράσινου, γεγονός που μειώνει την αντίθεση στο κείμενο και τις εικόνες και δυσκολεύει την ανάγνωση. Επομένως, η διασφάλιση πιο ακριβούς έγχρωμης απόδοσης σε σημεία όπου αυτό έχει σημασία, όπως ένα γραφείο, μια πολυθρόνα ανάγνωσης, ένα τραπέζι χειροτεχνίας κ.α, θα διευκολύνει τα γηραιότερα μέλη της οικογένειας σας να διακρίνουν τις διαφορετικές αποχρώσεις.
Τονίστε τα κρίσιμα σημεία
Εάν η όραση σας μειώνεται σοβαρά, μπορείτε να βοηθηθείτε με τον περιμετρικό φωτισμό σημαντικών σημείων, όπως πόρτες, σκάλες, μπάνια, υπνοδωμάτια και διαδρόμους, με LED strips ή rope lights. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου πτώσεων και θα κάνει ασφαλέστερη τη νύχτα.