BLOG

Αρχιτεκτονικός Φωτισμός

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός θα λέγαμε πως δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο και ιδιαίτερο είδος φωτισμού, αλλά ,μάλλον καλύτερα, ότι περιλαμβάνει το σύνολο του φωτισμού καθώς οι αρχές του είναι αυτές που χρησιμοποιούμε για να φωτίσουμε οποιοδήποτε χώρο.Δεν είναι λοιπόν ο φωτισμός που αφορά μόνο τους αρχιτέκτονες αλλά όλους όσους ασχοληθούν έστω και μια φορά στη ζωή τους με το φωτισμό κάποιου χώρου.

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός στόχο του έχει να αναδείξει σε κάποιο χώρο το μέγεθος του, τα υλικά του, τη μορφή του,τα χρώματα του, την υφή του, την στμόσφαιρα που αποπνέει.Γενικά να αναδείξει όλα τα χαρακτηριστικά του χώρου, όποια και αν είναι αυτά. Αν και μπορούμε να πούμε πολλά για τον αρχιτεκτονικό φωτισμό, στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στις κατηγορίες των φωτιστικών σωμάτων και γενικότερα των πηγών φωτός που χρησιμοποιούμε.

Πριν ομαδοποιήσουμε της πηγές φωτός λοιπόν θα τις χωρίσουμε σε εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό. Δηλαδή φωτιστικά σώματα που χρησιμοποιούμε σε κλειστούς και προστατευόμενους από τα καιρικά φαινόμενα χώρους, και φωτιστικά σώματα για εξωτερικούς χώρους όπου τα καιρικά φαινόμενα παίζουν το ρόλο τους για τη λειτουργία των φωτιστικών σωμάτων.

Τα φωτιστικά σώματα και γενικότερα οι πηγές φωτός εσωτερικού χώρου χωρίζονται στις εξής κατηγορίες :

 

α) Χωνευτά φωτιστικά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλα τα φωτιστικά και τα σποτ που τοποθετούνται εσωτερικά σε κάποια επιφάνεια.

 

β) Φωτιστικά οροφής. Εδώ ανήκουν όλα τα φωτιστικά σώματα όπου τοποθετούνται στην οροφή μέσα στο χώρο.

 

γ) Κρεμαστά φωτιστικά. Εδώ ανήκουν όλα τα φωτιστικά σώματα που τα τοποθετούμε κρεμαστά. Είτε με αλυσίδα ή καλώδιο, είτε με κάποια ντίζα ή συρματόσχοινο.

 

δ) Προβολείς. Είναι όλοι οι προβολείς, είτε γραμικοί είτε υψηλής έντασης.

 

ε)  Φωτισμός ράγας. Εδώ ανήκουν όλα τα φωτιστικά σώματα που τοποθετούνται σε μονοφασικές ή τριφασικές ράγες. Συνήθως είναι προβολικά σποτ.

 

ζ) Ταινίες Led. Εδώ όπως είναι προφανές ανήκουν οι ταινίες Led, που είναι και από τα τελευταία είδη φωτισμού που διαθέτουμε.

 

Ολοκληρώνοντας θα λέγαμε πως ασχέτως πως βαφτίζουμε το κάθε είδος φωτισμού και φωτιστικού, απαιτείται πάντα ένας καλός σχεδιασμός από κάποιον έμπειρο σε αυτόν τον τομέα για τον σωστό φωτισμό του κάθε χώρου.

Ψάθινα Φωτιστικά

Μία νέα τάση στο φωτισμό είναι αναμφίβολα τα φωτιστικά με χρήση φυσικών υλικών. Κάποια από αυτά τα υλικά είναι το καλάμι και η ψάθα. Είναι δύο φυσικά υλικά που έχουν πολλές δυνατότητες εφαρμογής στο φωτισμό.

Το γεγονός ότι είναι φυσικά υλικά που τα βρίσκουμε στη φύση όπως ακριβώς τα χρησιμοποιούμε,  δηλαδή δεν έχουν κάποια επεξεργασία, αυτό κάνει το αποτέλεσμα του φωτισμού αρκετά προσιτό στον άνθρωπο. Τα υλικά αυτά μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορες αποχρώσεις, με ιδανικές τις ανοιχτόχρωμες. Αυτό γιατί όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα τους τόσο πιο καλός και σωστός είναι ο φωτισμός που παίρνουμε σαν τελικό αποτέλεσμα από το φωτιστικό που έχουμε φτιάξει.

Αρχικά πρέπει να σχεδιάσουμε το σκελετό, δηλαδή το σχήμα, που θέλουμε να έχει το φωτιστικό που θα κατασκευάσουμε. Σχετικά με τη φόρμα του φωτιστικού δεν έχουμε κάποιον ιδιαίτερο περιορισμό, αφού βρούμε όμως την φόρμα θα πρέπει να αποφασίσουμε το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε για να καταλήξουμε στην ολοκλήρωση του φωτιστικού. Δηλαδή αν θα χρησιμοποιήσουμε ψαθί ή καλάμι, και πιο συγκεκριμένα τι είδους πλέξη θα κάνουμε στο φωτιστικό μας. Διαφορετικές ακτίνες θα βάλουμε στο φωτιστικό μας αν θέλουμε να κάνουμε αραιή πλέξη, διαφορετική αν η πλέξη μας είναι οριζόντια ή κάθετη και διαφορετική αν θέλουμε πυκνή και διαγώνια πλέξη.

Ο φωτισμός που βγάζει  ένα τέτοιο φωτιστικό μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο ατμοσφαιρικός. Σαφώς και η επιλογή του κατάλληλου λαμπτηρα παίζει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Κυρίως χρειαζόμαστε έναν δυνατό λαμπτήρα, κατά προτίμηση Led, ο οποίος να είναι και dimmable, ώστε να μπορούμε να αυξομειώσουμε το φωτισμό του φωτιστικού μας ανάλογα με την περίσταση και τη χρήση που χρειαζόμαστε την εκάστοτε φορά.

Κάτι παρεξηγημένο είναι ότι τα φωτιστικά αυτά δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε σπίτια παρά μόνο σε επαγγελματικούς χώρους όπως club, café και ξενοδοχεία. Αυτό είναι λάθος, το μόνο που χρειάζεται είναι η κατάλληλη διακόσμηση και τα φωτιστικά αυτά μπορούν να ταιριάξουν άνετα στο χώρο μας. Η διακόσμηση λοιπόν θα πρέπει να είναι ethnic και τα χρώματα του σπιτιού και των διακοσμητικών μας να είναι γήινα μπεζ, και ανοιχτόχρωμα καφέ.

Φωτισμός σε εκδηλώσεις και event.

Σε κάθε εκδήλωση και event που οργανώνουμε ξέρουμε όλοι πόσο σημαντική είναι η επιλογή της κατάλληλης διακόσμησης, και γενικότερα το όλο στήσιμο του χώρου ώστε να έχει επιτυχία η εκδήλωσή μας. Επίσης, σχετικά με τον φωτισμό επιλέγουμε φώτα εκδηλώσεων όπως προβολείς, strobe light, disco balls κτλ. Αυτό που δεν σκεύτονται όμως οι περισσότεροι είναι ο διακοσμητικός φωτισμός. Είναι κάτι που τις περισσότερες φορές λείπει απο τις εκδηλώσεις με αποτέλεσμα να μην εντυπωσιάζουμε όσο θα μπορούσαμε με το φωτισμό μας.

Για τον διακοσμητικό φωτισμό έχουμε πολλές επιλογές,  με βασικότερη όμως όλων τους πολυελαίους. Τι πιο εντυπωσιακό απο έναν μεγάλο κρυστάλλινο πολυέλαιο σε κεντρικό σημείο στο χώρο της εκδήλωσης μας, ο οποίος θα κλέβει όλα τα βλέμματα. Βέβαια είναι κάτι που οι περισσότροι δεν το σκεύτονται καν γιατί ένας κρυστάλλινος και μεγάλος πολυέλαιος έχει και μεγάλο κόστος. Άρα μας μένει μόνο μία επιλογή, η ενοικίαση πολυελαίων και φωτιστικών για την εκδήλωση μας.

Στην ΨΑΡΡΑΚΟΣ Α.Ε παρέχουμε αυτή την δυνατότητα στους πελάτες μας, ώστε με σχετικά μικρό κόστος κάποιος να ενοικιάσει κάποιον πολυέλαιο ή πολυελαίους για την εκδήωση του και πραγματικά να κλέψει τις εντυπωσεις.

Στον εκθεσιακό μας χώρο υπάρχει μεγάλη γκάμα φωτιστικών και πολυελαίων για να διαλέξει κανείς ανάλογα με την εκδήλωση και την διακόσμηση που σκεύτεται να κάνει. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο για τους πολυελαίους είναι και το χρώμα στα κρύσταλλα. Ένας μαύρος ή ένας ολόλευκος πολυέλαιος αν συνδυαστεί με την κατάλληλη διακόσμηση μπορεί να μας δώσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. 

 

 

Σημαντική προσθήκη σε ένα καλαίσθητο και ταιριαστό αποτέλεσμα για το τελικό αποτέλεσμα παίζει και η επιλογή χρησιμοποίησης καπέλων αμπαζούρ στους πολυελαίους. Πολλές φορές έχουμε ανάγκη απο πιο απαλό φωτισμό και δεν θέλουμε να μας τυφλώνουν κατευθείαν οι λάμπες ενός πολυελαίου αλλά προτιμάμε να χαμηλώσουμε και ακόμα να γλυκάνουμε τον φωτισμό με την τοποθέτηση των αμπαζούρ στο κατάλληλο χρώμα..

Εκτός όμως απο πολυέλαιο όπως είπαμε μπορούμε να βάλουμε και άλλα ήδη φωτιστικών που να ταιριάζουν καλύτερα στην περίσταση και στο είδος της εκδήλωσης που θέλουμε να κάνουμε. Για παράδειγμα μπορεί να μας ταιριάζει κάτι πιο Pop και να επιλέξουε πολύχρωμα φωτιστικά ή ακόμα κάποια ethnic κομμάτια αν η διακόσμησή μας το επιβάλλει. 

Όπως και να έχει με την κατάλληλη επιλογή φωτσιτκών και πολυελαίων μπορούμε να απογειώσουμε το συνολικό αποτέλεσμα της διακόσμησης του χώρου μας με σχετικά μικρό κόστος. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η συνολική διακόσμηση του χώρου να τιαριάζει με την επιλογή τον φωτιστικών ώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό. Δεν μπορούμε σε έναν πολύ μοντέρνο χώρο, με λιτή διακόσμηση να επιλέξουμε να βάλουμε ένα αντυπωσιακό πολυέλαιο γιατί το αποτέλεσμα που θα πετύχουμε δεν θα είναι το επιθυμητό.

Καλές επιλογές φωτιστικών και πολλές επιτυχημένες εκδηλώσεις σε όλους!

Η σημασία του φωτισμού στη διακόσμηση

Ο φωτισμός σε ένα σπίτι αλλάζει την διάθεση ενός δωματίου, καθώς επίσης κάνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος του δωματίου. Η τοποθέτηση και ο τύπος του φωτιστικού αποτελούν σημαντικές πτυχές του εσωτερικού σχεδιασμού, και εργάζονται σε συνδυασμό με τις χρωματικές επιλογές, το μέγεθος του δωματίου, τη διαθεσιμότητα του φυσικού φωτός και την επιλογή επίπλων. Όταν όλα αυτά συνδυαστούν μαζί και επιτευχθεί ο σωστός φωτισμός, τότε θα έχει μετατρέψει ένα δωμάτιο σε ένα άρρηκτο συνδυασμό λειτουργικότητας και στυλ.

 

Διαχείριση χρωμάτων
Η χρήση σωστού φωτισμού μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει

Περισσότερα...

Φωτιστικά Δαπέδου

Φωτιστικά δαπέδου....Ίσως τα φωτιστικά σώματα που δίνουμε τι λιγότερη σημασία σε έναν χώρο ενώ δεν θα έπρεπε.

Τα φωτιστικά δαπέδου έχουν πολλούς ρόλους. Ο πρώτος και ο βασικός είναι  να φωτίζουν φυσικά κάποιο χώρο, αλλά η "δουλειά" τους δεν σταματάει εκεί. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση του χώρου μας, αφού μπορούν εύκολα να τον διακοσμήσουν χωρίς να χρειάζεται να ταιριάξουν με κάτι άλλο στο χώρο αυτό. Τα φωτιστικά δαπέδου δηλαδή, σαν φωτιστικά που είναι, λειτουργούν αυτόνομα στη διακόσμηση του χώρου μας. Δεν είναι σαν τα έπιπλα και τις κουρτίνες που πρέπει να τα ταιριάξουμε με όλη τη διακόσμηση του χώρου. Αρκεί λοιπόν ένα εντυπωσιακό φωτιστικό δαπέδου για να απογειώσει το χώρο μας.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο των φωτιστικών δαπέδου είναι ότι η τοποθέτησή τους σε ένα σημείο δεν είναι δεσμευτική, καθώς μπορούμε να τα μεταφέρουμε σε όποιο σημείο του χώρου θέλουμε ανάλογα με το που χρειαζόμαστε φωτισμό ή δημιουργία ατμόσφαιρας.

Στην ερώτηση αν το φωτιστικό δαπέδου που θα επιλέξουμε για το χώρο μας πρέπει να

Περισσότερα...

Φωτισμός σε χώρους εστίασης

Ο φωτισμός σε έναν χώρο εστίασης είναι πάντα ένα ιντριγκαδόρικο θέμα για εμάς. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, απλά κοιτάζοντας γύρω του τις διάφορες καφετέριες και τα club, θα έχει δει ότι πλέον όλοι αυτοί οι χώροι δίνουν μεγάλη σημασία στην επιλογή του φωτισμού και των φωτιστικών σωμάτων που τοποθετούν στο χώρο τους. 

Το κάθε μαγαζί θέλει να έιναι μοναδικό και η επιλογή φωτισμού να το αναδείξει όσο περισσότερο γίνεται. Εμείς στην ΨΑΡΡΑΚΟΣ Α.Ε κάθε χώρο τον αντιμετωπίζουμε με την ίδια προσοχή και φροντίδα, είτε είναι ένα πολύ μεγάλο Ξενοδοχείο στην Ρόδο, είτε ένα πάρα πολυ μικρό Cafe στα Πετράλωνα. Σε συννενόηση με τον διακοσμητή που έχει αναλάβει να διακοσμήσει το χώρο αποφασίζουμε το ύφος που θα έχει το μαγαζί και επομένως και τα φωτιστικά που πρέπει να κατασκευαστούν.

Περισσότερα...

Φωτιστικά Καμπάνες

Τα φωτιστικά "καμπάνες", είναι ως επί το πλείστον μονόφωτα κατασκευασμένα από μέταλλο σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Οι εφαρμογές τους είναι πάρα πολλές αφού μπορούμε να τα τοποθετήσουμε σχεδόν σε κάθε χώρο. Από ένα υπνοδωμάτιο ή χολ μέχρι να κάνουμε μια εγκατάσταση με πολλά κομμάτια στο lobby ενός ξενοδοχείου. 

Περισσότερα...

Τσιμεντένια Φωτιστικά

Το τσιμέντο έχει μπεί για τα καλά στα φωτιστικά και στο φωτισμό γενικότερα και δείχνει να είναι μια μόδα που ήρθε για να μείνει. Όλα και περισσότερες εταιρείες στο χώρο του φωτισμού έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν φωτιστικά με πρώτη ύλη το τσιμέντο. 

Περισσότερα...

Industrial Φωτιστικά

Industrial φωτισμός. Είναι μια νέα τάση που ήρθε για να μείνει ή κάτι παροδικo; Μια μόδα της εποχής ή η τάση για τα επόμενα χρόνια;

Περισσότερα...

Τι φωτιστικά να βάλω σε κάθε δωμάτιο;

Ο φωτισμός ενός χώρου δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν αρκεί ένας χώρος να είναι απλά «φωτισμένος», πρέπει να φωτιστεί από συγκεκριμένες πηγές φωτός με συγκεκριμένο τρόπο και με συγκεκριμένη ένταση φωτός.

Κάθε χώρος έχει τις δικές του ανάγκες φωτισμού και τις δικές του ιδιαιτερότητες. Ας δούμε λοιπόν κάποια κριτήρια για τον φωτισμό κάθε χώρου σε ένα σπίτι.

Περισσότερα...