Φωτισμός σε χώρους εστίασης

Ο φωτισμός σε έναν χώρο εστίασης είναι πάντα ένα ιντριγκαδόρικο θέμα για εμάς. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, απλά κοιτάζοντας γύρω του τις διάφορες καφετέριες και τα club, θα έχει δει ότι πλέον όλοι αυτοί οι χώροι δίνουν μεγάλη σημασία στην επιλογή του φωτισμού και των φωτιστικών σωμάτων που τοποθετούν στο χώρο τους. 

Το κάθε μαγαζί θέλει να έιναι μοναδικό και η επιλογή φωτισμού να το αναδείξει όσο περισσότερο γίνεται. Εμείς στην ΨΑΡΡΑΚΟΣ Α.Ε κάθε χώρο τον αντιμετωπίζουμε με την ίδια προσοχή και φροντίδα, είτε είναι ένα πολύ μεγάλο Ξενοδοχείο στην Ρόδο, είτε ένα πάρα πολυ μικρό Cafe στα Πετράλωνα. Σε συννενόηση με τον διακοσμητή που έχει αναλάβει να διακοσμήσει το χώρο αποφασίζουμε το ύφος που θα έχει το μαγαζί και επομένως και τα φωτιστικά που πρέπει να κατασκευαστούν.

Αφού λοιπόν υπάρξει το αρχικό πλάνο, αρχίζει η έρευνα και η σχεδίαση προτότυπων φωτιστικών που να συνδέονται με το ύφος και το στυλ του χώρου. Επιλέγονται τα υλικά προσεκτικά για να έχουμε γενικότερη συνοχή καθώς επίσης και τα χρώματα των φωτιστικών. Το μέγεθος είναι πάντα κάτι που προσέχουμε γιατί μπορεί να εντυπωσιάσει θετικά με τη σωστή επιλογή του αλλά και αρνητικά αν δεν δένει με το μέγεθος του μαγαζιού. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί κανείς και στην προσπάθειά του να φτιάξει κάτι πολύ μεγάλο ώστε να εντυπωσιάσει στο τέλος να γελιοποιηθεί και να χαλάσει και το σύνολο του χώρου. Μετά λοιπόν από προσεκτική μελέτη και επιλογή των φωτιστικών σωμάτων πρέπει να δώσουμε εξίσου προσοχή στην τοποθέτηση. Προφανώς οι λόγοι προστασίας και στερέωσης είναι οι σημαντικότεροι αλλά και η σωστή επιλογή των σημείων κρέμασης αλλά και όλων των υψών, θεωρούμε πως είναι μείζονος σημασίας.

Ένα από τα πιο μεγάλα λάθη που γίνονται στην επιλογή και στην τοποθέτηση φωτιστικών στα μαγαζιά εστίασης είναι η επιλογή ίδιων κομματιών με κάποιο άλλο και πιθανώς πετυχημένο μαγαζί. Αυτό είναι συνήθως κατστροφικό για τα μαγαζιά με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ήθελαν, να φτιάξουν δηλαδή ένα εντυπωσιακό μαγαζί. Αδυνατούν να καταλάβουν οι περισσότεροι ότι η μοναδικότητα είναι αυτή που θα εντυπωσιάσει και θα μας δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα, ακόμα και αν πάρουμε τα ρίσκα μας να φτιάξουμε "περίεργα φωτιστικά", και όχι η αντιγραφή ενός concept που υπάρχει αλλού και έχει πετύχει. Στην εποχή που ζούμε, το κοινό είναι πολύ αυστηρός κριτής και αν θέλεις να επιβιώσεις σε έναν χώρο πρέπει να δώσεις προσοχή σε ό,τι κάνεις. Δεν μας φαίνεται περίεργο λοιπόν που στις μέρες μας κάποιος αποφασίζει που θα πάει να πιεί τον καφέ του κρίνοντας ακόμα και το ποτήρι από το οποίο θα πιεί τον καφέ του.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι κάθε χώρο που φτιάχνουμε αν θέλουμε να είναι "μοναδικός" πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε ως τέτοιον. Να προσέχουμε τα πάντα στην παραμικρή λεπτομέρεια και ποτέ να μην σχεδιάζουμε αν δεν είμαστε σε δημιουργική διάθεση.