Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Ο φωτισμός σε ένα σπίτι αλλάζει το ύφος κάθε δωματίου και τη διάθεση μας μέσα σε αυτό, καθώς επίσης κάνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος του δωματίου. Η τοποθέτηση και ο τύπος των φωτιστικών αποτελούν σημαντικές πτυχές του εσωτερικού σχεδιασμού, και η επιλογή τους γίνεται σε συνδυασμό με τις χρωματικές επιλογές, το μέγεθος του δωματίου, τη διαθεσιμότητα του φυσικού φωτός και την επιλογή επίπλων. Όταν όλα αυτά συνδυαστούν μαζί και επιτευχθεί ο σωστός φωτισμός, τότε το δωμάτιο θα έχει έναν άρρηκτο συνδυασμό λειτουργικότητας και στυλ.

Διαχείριση χρωμάτων
Η χρήση σωστού φωτισμού μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει 

από τα συνολικά χρώματα ενός δωματίου ή μόνο από αυτές τις επιφάνειες όπου το φως έχει στόχο να ενισχύσει. Τα σκοτεινότερα χρώματα κάνουν το χώρο να φαίνεται μικρότερος και περιορισμένος, ενώ οι ανοιχτόχρωμοι τοίχοι επιτυγχάνουν το αντίθετο. Η ψευδαίσθηση του χώρου ορίζεται από το φως που ανακλάται από τις επιφάνειες των τοίχων. Ορισμένοι τύποι φωτισμού ενισχύουν αυτήν την ψευδαίσθηση περαιτέρω φωτίζοντας τους τοίχους περιμετρικά. Επίσης, ο κατευθυνόμενος φωτισμός μπορεί να μαλακώσει τα χρώματα των τοίχων. Υπάρχει επίσης η επιλογή ο φωτισμός να βγαίνει από μια εσοχή του φωτιστικού σώματος με αποτέλεσμα να φωτιστούν τα πατώματα και όχι οι τοίχοι. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το αποτέλεσμα που δίνουν τα φωτιστικά που κρεμιούνται από το κέντρο του δωματίου, λύση που παρέχει γενικό φωτισμό στο δωμάτιο. Και στις δύο περιπτώσεις, μπορούμε να επηρεάσουμε αν θα εμφανιστούν ανοιχτόχρωμες ή σκουρόχρωμες οι επιφάνειες του χώρου.

Κατευθυνόμενος φωτισμός
Ο φωτισμός σε ένα δωμάτιο, είτε παρέχει φωτισμό για το σύνολο του χώρου είτε αναδεικνύει πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Ο φωτισμός με σπότ ράγας είναι το τέλειο παράδειγμα του κατευθυνόμενου φωτισμού. Κρεμασμένα από την οροφή, τα ρυθμιζόμενα σποτ μπορούν να περιστραφούν και να φωτίσουν συγκεκριμένα στοιχεία του χώρου, όπως μια τοιχογραφία, ένα βάζο με λουλούδια πάνω σε ένα τραπέζι ή τον  πάγκο της κουζίνας. Η τοποθέτηση τους μπορεί να γίνει επίσης στους τοίχους. Ειδικές απλίκες για τους καθρέφτες και τους πίνακες μπορούν επισης να φωτίσουν συγκεκριμένες περιοχές σε έναν τοίχο. Επιπλέον, χωνευτός φωτισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δάπεδα και οροφές για να δημιουργήσει κάθετες ακτίνες φωτός, αντίθετες μεταξύ τους, σε συνδυασμό με ένα συνολικό φωτισμό από τα κεντρικά φωτιστικά που κρέμονται από την οροφή.

Λειτουργικότητα
Ένας σημαντικός ρόλος του φωτισμού στο εσωτερικό περιβάλλον είναι η λειτουργικότητα. Ο φωτισμός πρέπει να εξυπηρετεί ένα σκοπό και όχι απλά να σπαταλά ηλεκτρικό ρεύμα. Οι πολυέλαιοι και γενικά τα κρεμαστά φωτιστικά δεν χρησιμοποιούνται μόνο σε μεγάλες αίθουσες και ανοιχτά φουαγιέ, εισόδους και δωμάτια λόγω της κεντρικής τους τοποθέτησής τους, αλλά επειδή παρέχουν άριστο φωτισμό για το δωμάτιο. Οι απλίκες τοίχου προσθέτουν μήκος και μέγεθος σε ένα χώρο οπτικά, ειδικά όταν τοποθετούνται σε μια είσοδο. Εξετάστε το ύφος του είδος του φωτισμού που θέλετε και διασφαλίσετε ότι θα έχετε την καλύτερη δυνατή κατεύθυνση του φωτισμού στο χώρο. Κοιτάξτε τι συγκεκριμένες εργασίες θα κάνετε στο χώρο που χρειάζεστε φωτισμό, όπως σε γραφεία και άλλους χώρους εργασίας όπου η λειτουργικότητα είναι πιο σημαντική από το συνολικό φωτισμό του δωματίου.

Χώρος
Τόσο ο φυσικός όσο και τεχνικός φωτισμός βοηθούν στην ψευδαίσθηση του χώρου. Για μια πιο σκοτεινή αίθουσα, βρείτε τρόπους για να φέρετε όσο πιο πολύ φυσικό φως μπορείτε μέσα στο χώρο. Αν το δωμάτιο δε διαθέτει επαρκή φωτισμό, θα νιώθετε στριμωγμένοι μέσα του. Αυτό επιδεινώνεται εάν έχουμε και αρκετά έπιπλα μέσα, όπως τραπεζάκι του καφέ, κεντρικό τραπέζι, καναπέ, καρέκλες και διάφορα άλλα. Φωτιστικά δαπέδου, απλίκες τοίχου και κεντρικά κρεμαστά φωτιστικά θα βοηθήσουν να φωτίσετε ένα δωμάτιο, αν ο φυσικός φωτισμός δεν επαρκεί και θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός οπτικά μεγαλύτερου χώρου. Αυτό ισχύει για οποιοδήποτε περιβάλλον, σπίτι ή γραφείο. Ο φυσικός φωτισμός προτιμάται περισσότερο από τον τεχνητό φωτισμό, γιατί αναδεικνύει τα χρώματα καλύτερα και αυξάνει την οπτική στο χώρο του δωματίου μέσω της αναπήδησης σε ανακλαστικές επιφάνειες. Σκεφτείτε φεγγίτες ή μεγάλα παράθυρα, αν θέλετε περισσότερο φυσικό φως, ή χρησιμοποιήστε διάφανες κουρτίνες για να επιτρέπετε τη μέγιστη ποσότητα φωτός να εισέλθει από τα παράθυρά σας.