Προτάσεις με 9 διαφορετικά στυλ φωτιστικών για να φωτίσετε το σπίτι σας ανάλογα με το ύφος της διακόσμησης που έχετε!

 

1. Ρουστίκ φωτιστικά για το ορεινό καταφύγιο.

Τα εξοχικά εμπνέουν την απλότητα και την ομορφιά της φύσης. Η επίπλωση και τα υφάσματα έχουν ως βάση υλικά που βρίσκουμε στη φύση, όπως ξύλο, πέτρα, μαλλί και βαμβάκι. Τα εσωτερικά των χώρων σε ορεινές περιοχές συνήθως συνδυάζουν άσπρα χρώματα στα υφάσματα με το ζεστό χρώμα του ξύλου ή του τούβλου και φινιρίσματα όπως μπρούτζος και χαλκός. Μια πρόταση για το φωτισμό είναι χειροποίητα φωτιστικά από λαξευμένο ανθεκτικό ξύλο ως πρώτη ύλη. Τα ρουστίκ φωτιστικά προσφέρουν ζεστασιά και τη γοητεία της νοσταλγίας, για αυτό τα βλέπουμε συχνά να συνοδεύονται από τους κλασσικούς γυάλινους γλόμπους ή τη γραφική λάμψη των λαμπτήρων Edison. Τα πιο δημοφιλή φινιρίσματα είναι ο παλαιωμένος χαλκός ή το μαύρο ματ χρώμα.

Περισσότερα...

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΙΟ "ΠΡΑΣΙΝΑ"!

 

Ας ξεκινήσουμε με τον πρωταγωνιστή της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης, το έλατο! Να είναι αληθινό, να είναι ψεύτικο ή να μη βάλουμε καθόλου δέντρο; Και οι 3 επιλογές έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Από μόνες τους οι επιλογές δεν κάνουν μεγάλη διαφορά. Ό,τι και αν επιλέξουμε μπορούμε να το κάνουμε περισσότερο βιώσιμο.

 

Το αληθινό δέντρο έχει ένα βασικό πλεονέκτημα. Τα έλατα που καλλιεργούνται με σκοπό να καλύψουν τη χριστουγεννιάτικη ζήτηση κάνουν 8-12 χρόνια να μεγαλώσουν και έως να κοπούν μας προσφέρουν το οξυγόνο τους.

Περισσότερα...

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 

Ο χώρος όπου διαβάζουμε πρέπει να είναι άνετος, καλός για την υγεία μας και να ενισχύει την παραγωγικότητα μας. Ο φωτισμός είναι ένα βασικό στοιχείο του χώρου που πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία. Εκτός από το γεγονός ότι ο φωτισμός επηρεάζει την παραγωγικότητα μας, επηρεάζει και την υγεία των ματιών μας. Οι μαθητές περνούν πολύ χρόνο μέσα στη μέρα τους διαβάζοντας, και ο περισσότερος χρόνος είναι υπό τεχνητό φωτισμό. Η επιλογή του πιο κατάλληλου είδους φωτισμού για το χώρο διαβάσματος στο σπίτι, είναι μια από τις μεγαλύτερες έγνοιες των γονιών.

 

Ξεκινήστε από τη σωστή θέση του γραφείου

 

Ιδανικά σχεδιάστε το χώρο μελέτης σε ένα σημείο του σπιτιού όπου υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως.

Περισσότερα...

ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

 

Πολύ λίγα σπίτια ακολουθούν τις τάσεις διακόσμησης κάθε χρονιάς, επειδή οι περισσότεροι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο απαιτεί ριζικές αλλαγές και μεγάλο κόστος όπως η αλλαγή πατώματος, ντουλαπιών και ολόκληρης της επίπλωσης. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει, αντιθέτως αυτό μπορεί να φανεί ως έλλειψη προσωπικότητας ή ότι προσπαθούμε υπερβολικά να είμαστε στη μόδα. Ο εκμοντερνισμός του σπιτιού μας χρειάζεται πολύ μικρές αλλαγές, προσθήκη κάποιων αξεσουάρ και εφαρμογή των νέων τάσεων με πολύ ήπιο τρόπο που θα αναδείξουν το χώρο. Το ζητούμενο είναι να μένουμε μέσα σε δωμάτια με προσωπικό ύφος, όπου οι νέες σύγχρονες τάσεις έρχονται να ενσωματωθούν με την υπάρχουσα διακόσμηση μας, και όχι να αντιγράψουμε ένα χώρο φωτογράφισης.

 

Μερικές από τις τάσεις της χρονιάς που μπορείτε να εμπνευστείτε για την ανανέωση του σπιτιού σας είναι οι εξής:

 

Περισσότερα...

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

 

Ο φωτισμός είναι ένα από τα στοιχεία σχεδιασμού των καταστημάτων, των εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων που μπορεί να επηρεάσει τους καταναλωτές, τους πελάτες, ακόμα και τους υπαλλήλους. Σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία της ατμόσφαιρας, όπως το άρωμα του χώρου, η θερμοκρασία, η μουσική κλπ, έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο, ακόμα και να αλλάξει τα συναισθήματα και τις αποφάσεις των επισκεπτών.

 

Οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση ώστε να δελεάσουν, να ενθαρρύνουν και να κατευθύνουν τη διάθεση και την καταναλωτική συμπεριφορά. Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές μπορούν να αποκτήσουν επίγνωση των επιρροών τους και να μπορούν να αξιολογήσουν πιο προσεχτικά τις επιλογές τους, αποφεύγοντας τις τύψεις αργότερα και το άγχος των επιστροφών.

Περισσότερα...

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ…

 

Όσο μεγαλώνουμε, οι αλλαγές στο σώμα μας κάνουν ακόμα πιο αισθητή την παρουσία τους. Ιδιαίτερα συνηθισμένες είναι οι δυσκολίες στην όραση. Ήδη μετά τα 40 αρχίζουμε σιγά σιγά να δυσκολευόμαστε να διαβάσουμε τις μικρές γραμματοσειρές και το φως μπορεί να μας θαμπώνει περισσότερο από παλαιότερα. Το σημαντικό είναι ότι με μικρές και εύκολες αλλαγές, μπορούμε να προσαρμόσουμε το φωτισμό στις νέες μας ανάγκες και να συνεχίσουμε την καθημερινότητα μας με την ίδια ακριβώς άνεση.

 

 

Τι ακριβώς συμβαίνει στα μάτια μας με το χρόνο;

 

  • Ο φακός των ματιών γίνεται άκαμπτος και δυσκολευόμαστε να εστιάσουμε σε αντικείμενα που είναι σε κοντινές αποστάσεις. Το φως που εισέρχεται στο μάτι μειώνεται και επηρεάζεται η ευκρίνεια των χρωμάτων, συνεπώς διακρίνουμε λιγότερες αποχρώσεις.
  • Ο κερατοειδής χιτώνας διαστέλλεται και γίνεται πιο αδιαφανής, μειώνοντας τη διάχυση του φωτός μέσα στο μάτι. Ως αποτέλεσμα, νιώθουμε τα μάτια μας πιο ευαίσθητα στην αντηλιά και θέλουν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν από το φως στο σκοτάδι και αντιστρόφως.

 

Περισσότερα...

ΙΔΕΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ

 

Στο φωτισμό επαγγελματικών χώρων και ειδικά γραφείων, συνήθως εστιάζουμε σε μια ανάγκη και παραβλέπουμε πολλές άλλες πτυχές του σχεδιασμού φωτισμού. Για να εξασφαλίσετε για τους εργαζόμενους σας το είδος του φωτισμού που χρειάζονται μέσα στη μέρα, μπορείτε να σκεφθείτε τη χρήση του κάθε χώρου και να επιλέξετε ανάλογα τις πηγές φωτισμού. Για παράδειγμα:

 

 

  • Για δημιουργικό χώρο όπου κάνετε brainstorming, γράφετε ή σχεδιάζετε: Ο θερμός φωτισμός με dimmer μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα των εργαζόμενων.
  • Για δημιουργικό χώρο όπου κάνετε δουλειά γραφιστική ή με χρώματα και χρωματικούς συνδυασμούς: Προτιμήσετε λάμπες με υψηλό δείκτη απόδοσης χρώματος (CRI) για την καλύτερη ακρίβεια χρωμάτων.
  • Για χώρο όπου το προσωπικό κάνει το διάλειμμα του και τρώει και ξεκουράζεται: Επιλέξτε το ενδιάμεσο χρώμα φωτός (4000 – 5000ο Κ) που λέγεται φως ημέρας και είναι πιο ξεκούραστο.
  • Για χώρο εργασίας που απαιτεί συγκέντρωση: Ο πολύ φωτεινός λευκός φωτισμός βοηθάει τους εργαζόμενους να μένουν σε εγρήγορση

 

Περισσότερα...

ΠΩΣ ΘΑ ΦΩΤΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 

Είτε πιστεύουμε στη θεωρία του FengShui είτε όχι, όλοι μας έχει τύχει να βρεθούμε σε κάποιους χώρους στους οποίους κάτι απροσδιόριστο μας ενοχλεί, ενώ αντίθετα έχουμε βρεθεί σε άλλους χώρους όπου έχουμε χαλαρώσει ή έχουμε εμπνευστεί ιδιαιτέρως.

Η διακόσμηση ενός χώρου επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο που ρέει η ενέργεια και κατ’ επέκταση επηρεάζει τη διάθεση των κατοίκων και των επισκεπτών. Σε αυτή τη ζυγαριά ενεργειακής ισορροπίας, ο φωτισμός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και μας προκαταβάλει αμέσως και ενστικτωδώς θετικά ή αρνητικά.

Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες απλές συμβουλές για να φωτίσετε τους χώρους σας έτσι ώστε να έχετε ήρεμη και αισιόδοξη διάθεση.

  

  • Φωτίστε καλά τις εισόδους

Βεβαιωθείτε ότι η είσοδος στο σπίτι ή στο γραφείο σας είναι καλά φωτισμένη. Ένα φωτιστικό σε μία από τις 2 πλευρές της εξώπορτας είναι ιδανική επιλογή για να μπείτε στο χώρο με θετική προδιάθεση. Κανείς δε νιώθει αυτοπεποίθηση και γαλήνη όταν πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα σε ένα σκοτεινό χώρο.

Περισσότερα...

ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ

 

Τα κλασσικά φωτιστικά είναι μια κατηγορία αρκετά παρεξηγημένη στις μέρες μας. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον ο καθένας ορίζει αυθαίρετα την έννοια του κλασσικού με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην έχει ξεκάθαρη εικόνα ενός κλασσικού φωτιστικού. Η ΨΑΡΡΑΚΟΣ ΑΕ έγινε γνωστή για τα κλασσικά της φωτιστικά, παρόλο που με τον καιρό οι τάσεις της κάθε εποχής έφεραν στο σχεδιασμό και στην παραγωγή μας και άλλα είδη φωτιστικών. 

Ως κλασσικά φωτιστικά ορίζονται τα φωτιστικά εκείνα τα οποία έχουν βγει στην αγορά από τη δεκαετία του 1970 εως την δεκαετία του 1990.

Η χρονολογία ωστόσο δεν φτάνει ως κριτήριο για να τα καθορίσει. Έχουν συνήθως συγκεκριμένη δομή, δηλαδή ένα κέντρο, έναν κορμό και περιφερειακά μπράτσα. Είναι συνήθως από χυτό μπρούτζο, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απαραίτητο.

Περισσότερα...

7 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ

 

Ο φωτισμός ενός δωματίου φαίνεται αρκετά εύκολη δουλειά: Συνδέετε μια λάμπα, γυρίζετε ένα διακόπτη, και voilà! Αυτό που κάποτε ήταν σκοτεινό τώρα είναι φωτεινό. Αλλά ορισμένα λάθη μπορούν να σας κάνουν να μην νιώθετε άνετα σε ένα χώρο. Σας γράφουμε μερικά κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγετε:

 

1. Δε σκέφτεστε τα στρώματα φωτός.
Φαίνεται αρκετά εύκολο να εγκαταστήσετε μερικά φωτιστικά σε ένα δωμάτιο και να το κάνετε φωτεινό, αλλά αυτή η στρατηγική τελικά θα σας απογοητεύσει.

Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών τείνουν να φωτίζουν τα δωμάτια όπως φωτίζουμε ένα χώρο για ένα συνέδριο - υπερβολικό φως, λέει ο Robert Gross, αρχιτέκτονας στο Lee H. Skolnick Architecture + Design. Αυτό δεν προσθέτει ζεστασιά ή χαρακτήρα σε ένα δωμάτιο.

Περισσότερα...