ΨΑΘΙΝΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ

 

Μία νέα τάση στο φωτισμό είναι αναμφίβολα τα φωτιστικά με χρήση φυσικών υλικών. Κάποια από αυτά τα υλικά είναι το καλάμι και η ψάθα. Είναι δύο φυσικά υλικά που έχουν πολλές δυνατότητες εφαρμογής στο φωτισμό.

Το γεγονός ότι είναι φυσικά υλικά που τα βρίσκουμε στη φύση όπως ακριβώς τα χρησιμοποιούμε, δηλαδή δεν έχουν κάποια επεξεργασία, αυτό κάνει το αποτέλεσμα του φωτισμού αρκετά οικείο στον άνθρωπο. Τα υλικά αυτά μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορες αποχρώσεις, με ιδανικές τις ανοιχτόχρωμες. Αυτό γιατί όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα τους τόσο πιο καλός και σωστός είναι ο φωτισμός που παίρνουμε σαν τελικό αποτέλεσμα από το φωτιστικό που έχουμε φτιάξει.

 

Αρχικά πρέπει να σχεδιάσουμε το σκελετό, δηλαδή το σχήμα, που θέλουμε να έχει το φωτιστικό που θα κατασκευάσουμε. Σχετικά με τη φόρμα του φωτιστικού δεν έχουμε κάποιον ιδιαίτερο περιορισμό, αφού βρούμε όμως την φόρμα θα πρέπει να αποφασίσουμε το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε για να καταλήξουμε στην ολοκλήρωση του φωτιστικού. Δηλαδή αν θα χρησιμοποιήσουμε ψαθί ή καλάμι, και πιο συγκεκριμένα τι είδους πλέξη θα κάνουμε στο φωτιστικό μας. Διαφορετικές ακτίνες θα βάλουμε στο φωτιστικό μας αν θέλουμε να κάνουμε αραιή πλέξη, διαφορετική αν η πλέξη μας είναι οριζόντια ή κάθετη και διαφορετική αν θέλουμε πυκνή και διαγώνια πλέξη.

Ο φωτισμός που βγάζει  ένα τέτοιο φωτιστικό μπορεί να χαρακτηριστεί ως ατμοσφαιρικός. Σαφώς και η επιλογή του κατάλληλου λαμπτηρα παίζει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Κυρίως χρειαζόμαστε έναν δυνατό λαμπτήρα, κατά προτίμηση Led, ο οποίος να είναι και dimmable, ώστε να μπορούμε να αυξομειώσουμε το φωτισμό του φωτιστικού μας ανάλογα με την περίσταση και τη χρήση που κάνουμε την εκάστοτε φορά.

Κάτι παρεξηγημένο είναι ότι τα φωτιστικά αυτά δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε σπίτια παρά μόνο σε επαγγελματικούς χώρους όπως club, café και ξενοδοχεία. Αυτό είναι λάθος, το μόνο που χρειάζεται είναι η κατάλληλη διακόσμηση και τα φωτιστικά αυτά μπορούν να ταιριάξουν άνετα στο χώρο μας. Η διακόσμηση που θα ταίριαζε ενδεχομένως θα είναι ethnic και τα χρώματα του σπιτιού και των διακοσμητικών μας θα είναι γήινα μπεζ, και ανοιχτόχρωμα καφέ.