ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

 

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός θα λέγαμε πως δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο και ιδιαίτερο είδος φωτισμού, αλλά ότι περιλαμβάνει το σύνολο του φωτισμού καθώς οι αρχές του είναι αυτές που χρησιμοποιούμε για να φωτίσουμε οποιοδήποτε χώρο. Δεν είναι λοιπόν ο φωτισμός που αφορά μόνο τους αρχιτέκτονες αλλά όλους όσους ασχοληθούν έστω και μια φορά στη ζωή τους με το φωτισμό κάποιου χώρου.

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός στόχο του έχει να αναδείξει σε κάποιο χώρο το μέγεθος του, τα υλικά του, τη μορφή του, τα χρώματα του, την υφή του, την ατμόσφαιρα που αποπνέει. Γενικά να αναδείξει όλα τα χαρακτηριστικά του χώρου, όποια και αν είναι αυτά. Αν και μπορούμε να πούμε πολλά για τον αρχιτεκτονικό φωτισμό, στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στις κατηγορίες των φωτιστικών σωμάτων και γενικότερα των πηγών φωτός που χρησιμοποιούμε.

 

Πριν ομαδοποιήσουμε της πηγές φωτός λοιπόν θα τις χωρίσουμε σε εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό. Δηλαδή φωτιστικά σώματα που χρησιμοποιούμε σε κλειστούς και προστατευόμενους από τα καιρικά φαινόμενα χώρους, και φωτιστικά σώματα για εξωτερικούς χώρους όπου τα καιρικά φαινόμενα παίζουν το ρόλο τους για τη λειτουργία των φωτιστικών σωμάτων.

Τα φωτιστικά σώματα και γενικότερα οι πηγές φωτός εσωτερικού χώρου χωρίζονται στις εξής κατηγορίες :

 

α) Χωνευτά φωτιστικά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλα τα φωτιστικά και τα σποτ που τοποθετούνται εσωτερικά σε κάποια επιφάνεια.

 

β) Φωτιστικά οροφής. Εδώ ανήκουν όλα τα φωτιστικά σώματα όπου τοποθετούνται στην οροφή μέσα στο χώρο.

 

γ) Κρεμαστά φωτιστικά. Εδώ ανήκουν όλα τα φωτιστικά σώματα που τα τοποθετούμε κρεμαστά. Είτε με αλυσίδα ή καλώδιο, είτε με κάποια ντίζα ή συρματόσχοινο.

 

δ) Προβολείς. Είναι όλοι οι προβολείς, είτε γραμικοί είτε υψηλής έντασης.

 

ε)  Φωτισμός ράγας. Εδώ ανήκουν όλα τα φωτιστικά σώματα που τοποθετούνται σε μονοφασικές ή τριφασικές ράγες. Συνήθως είναι προβολικά σποτ.

 

ζ) Ταινίες Led. Εδώ όπως είναι προφανές ανήκουν οι ταινίες Led, που είναι και από τα τελευταία είδη φωτισμού που διαθέτουμε.

 

Ολοκληρώνοντας θα λέγαμε πως απαιτείται πάντα ένας καλός σχεδιασμός από κάποιον έμπειρο σε αυτόν τον τομέα για τον σωστό φωτισμό του κάθε χώρου.