ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Έχουν ειπωθεί πολλά και θα ειπωθούν ακόμα περισσότερα, τα κινέζικα φωτιστικά είναι εδώ και ζουν ανάμεσα μας! Είναι αλήθεια ότι το 85% των φωτιστικών που πουλιούνται στην Ελλάδα προέρχονται από την Κίνα. Ένα 10% είναι φωτιστικά από άλλες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές αλλά και από την Ινδία, και μόνο 5% είναι ελληνικά φωτιστικά. 

Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς ότι η ποιότητα στα φωτιστικά (και όχι η εμφάνιση), είναι σχετικά χαμηλή.

Τα κινέζικα φωτιστικά είναι τόσο διαδεδομένα στη χώρα μας, πράγμα που το κάνει πολύ δύσκολο να βρει κανείς φωτιστικό κατασκευασμένο στη χώρα μας.

Αλλά ακόμα και αν θέλουμε να βρούμε ένα ελληνικό φωτιστικό για να αγοράσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι στηρίξαμε πράγματι την τοπική αγορά, γιατί η παραπληροφόρηση του κοινού από τα μαγαζιά είναι μεγάλη. Πολλά κινέζικα φωτιστικά, πωλούνται στη χώρα μας ως ελληνικά ή ευρωπαϊκά.

Πριν πάμε παρακάτω, θα πρέπει να απαντήσουμε και σε κάποιους γιατί θα έπτρεπε να αποφεύγουν τα κινέζικα φωτιστικά.

Τα κινέζικα φωτιστικά είναι ως επί το πλείστον, σιδερένια και με μέτριας ποιότητας έως επικίνδυνα για την ασφάλεια καλώδια και ντουί. Βλέπει λοιπόν ο καταναλωτής ένα ωραίο φωτιστικό, με ωραίο design αλλά το φωτιστικό αυτό σε 2-3 χρόνια θα σκουριάσει και θα καίει τις λάμπες. Χωρίς να σημαίνει ότι και οι Κινέζοι δεν έχουν ανεβάσει την ποιότητα στα φωτιστικά τους, η πλειοψηφία των φωτιστικών που εισάγεται στη χώρα μας έχει μέτρια ποιότητα επειδή εισάγονται τα πιο οικονομικά για να έχουν περισσότερες πωλήσεις.

Κάποια βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ψάχνετε ως προς την ποιότητα των φωτιστικών είναι τα εξής. Πάντα ρωτάμε απο τι μέταλλο είναι τα φωτιστικά που αγράζουμε και κοιτάμε να μην είναι σίδερο, προτιμάμε ορείχλακο (μπρούτζο). Εδώ πρέπει να πούμε ότι δεν πρέπει να μπερδευόμαστε με το χρώμα του φωτιστικού, πολλοί ακούγοντας μπρούτζο περιμένουν να δουν ένα φωτιστικό σε χρώμα οξυντέ. Ο μπρούτζος μπορεί να βαφτεί σε ότι απόχρωση θέλουμε, χρώμιο, χρυσό, νίκελ-ματ κτλ. Ένα ακόμα βασικό στοιχείο είναι η καλωδίωση του φωτιστικού μας. Ζητάμε πάντα η καλωδίωση να είναι με καλώδια τεφλόν, που έχουν την καλύτερη ποιότητα και αντοχή απο τα υπόλοιπα, ώστε να μην μας καίγονται και οι λάμπες.

Τέλος να πούμε πως αγοράζοντας ένα ελληνικό φωτιστικό, δυναμώνουμε τον κλάδο των ελληνικών φωτιστικών ώστε να συνεχίζουν να παράγονται στη χώρα μας καλά και ποιοτικά φωτιστικά.