7 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ

 

Ο φωτισμός ενός δωματίου φαίνεται αρκετά εύκολη δουλειά: Συνδέετε μια λάμπα, γυρίζετε ένα διακόπτη, και voilà! Αυτό που κάποτε ήταν σκοτεινό τώρα είναι φωτεινό. Αλλά ορισμένα λάθη μπορούν να σας κάνουν να μην νιώθετε άνετα σε ένα χώρο. Σας γράφουμε μερικά κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγετε:

 

1. Δε σκέφτεστε τα στρώματα φωτός.
Φαίνεται αρκετά εύκολο να εγκαταστήσετε μερικά φωτιστικά σε ένα δωμάτιο και να το κάνετε φωτεινό, αλλά αυτή η στρατηγική τελικά θα σας απογοητεύσει.

Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών τείνουν να φωτίζουν τα δωμάτια όπως φωτίζουμε ένα χώρο για ένα συνέδριο - υπερβολικό φως, λέει ο Robert Gross, αρχιτέκτονας στο Lee H. Skolnick Architecture + Design. Αυτό δεν προσθέτει ζεστασιά ή χαρακτήρα σε ένα δωμάτιο.

 

Ένα κεντρικό φωτιστικό στη μέση ενός δωματίου είναι μια επιλογή για πολλούς χώρους, αλλά συχνά δεν αρκεί. Αν παραλείψετε το συμπληρωματικό φωτισμό, όπως τα φωτιστικά δαπέδου και τα επιτραπέζια φωτιστικά, για διάβασμα στον καναπέ σας ή για γράψιμο στο γραφείο σας, θα δυσκολέψετε τα μάτια σας. Και αν εγκαταστήσετε μόνο φωτιστικό κρεμαστό στην κρεβατοκάμαρά σας, δεν θα πάρετε την ζεστή ποιότητα που μπορούν να παράσχουν τα πορτατίφ.

Επιπλέον, μια ποικιλία φωτεινών πηγών καθιστά τους κοινόχρηστους χώρους πιο ευέλικτους. Ο κεντρικός φωτισμός οροφής είναι χρήσιμος όταν φιλοξενείτε μεγάλα πάρτι, αλλά θα επιζητήσετε την ατμόσφαιρα ενός επιτραπέζιου φωτιστικού, όταν απλά θέλετε να ηρεμήσετε διαβάζοντας ένα βιβλίο στο χώρο.

Θέλετε ένα fancy αποτέλεσμα; Τα επιτοίχια σποτ που μπορούν να φωτίσουν έργα τέχνης όπως πίνακες, τα φώτα για τους εσωτερικούς χώρους ενός ντουλαπιού ή οι απλίκες τοίχου μπορούν να προσθέσουν ένα στοιχείο luxurious αίσθησης σε ένα δωμάτιο.

 

 

2. Δεν βάζετε διακόπτες dimmer.
Πολλοί από τους σχεδιαστές που μιλήσαμε, ανέφεραν αυτό το λάθος ως ένα μεγάλο μυστικό για το σωστό φωτισμό. Τα dimmers είναι το μεγαλύτερο μυστικό του σχεδιασμού φωτισμού, λέει ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Jeff Fiorito. Σας επιτρέπουν να ελέγχετε τον φωτισμό σας όλο το 24ωρο, για διάφορα γεγονότα και ανάλογα με τη διάθεσή σας. Ένα ατμοσφαιρικό δείπνο δεν θα είναι τόσο πετυχημένο αν η τραπεζαρία σας φωτίζεται σαν να είναι γήπεδο.

 

 

3. Ξεχνάτε πού θα πέσουν οι σκιές.
Τοποθετήστε ένα φως σε λάθος σημείο και μπορεί να δημιουργήσετε μεγαλύτερο πρόβλημα αντί για λύση.

"Στο μπάνιο, δοκιμάστε να βάλετε απλίκες σε κάθε πλευρά του καθρέφτη, αντί για ένα μόνο φως πάνω", λέει η Erin Davis, του Mosaik Design & Remodeling. Ο σκέτος φωτισμός πάνω απο το κεφάλι σας και μπροστά μπορεί να κάνει σκιές στο πρόσωπό σας. Εάν πρέπει να επιλέξετε φωτισμό μόνο πάνω από τον καθρέπτη, επιλέξτε ένα μακρύ οριζόντιο φωτιστικό, αντί για μια απλίκα με ένα μόνο λαμπτήρα, για να φωτίσετε πλήρως το πρόσωπό σας.

Οι σκιές μπορεί να είναι πρόβλημα και στην κουζίνα σας. Αν τα φώτα της κουζίνας είναι τοποθετημένα μόνο στο κέντρο του δωματίου, όταν στέκεστε στο πάγκο για να μαγειρέψετε, ρίχνετε μια σκιά ακριβώς εκεί που χρειάζεστε το φως, λέει η Christine Beehler της Beehler Kitchens. Επιλύστε αυτό το πρόβλημα εγκαθιστώντας φωτισμό κάτω απο τα ντουλάπια της κουζίνας.

Παρατηρείτε το ίδιο πρόβλημα σκιάς στο γραφείο σας; Βεβαιωθείτε ότι το γραφείο σας διαθέτει επιτραπέζιο φωτιστικό.


4. Επιλέγετε το λάθος μέγεθος.

Αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος που βλέπω να κάνουν οι ιδιοκτήτες σπιτιού, λέει ο Abbe Fenimore, ο σχεδιαστής στο Studio Ten 25. "Ένας πολύ μικρός πολυέλαιος πάνω από ένα μεγάλο τραπλεζι ή ένα μεγάλο φωτιστικό σε ένα τραπέζι δίπλα σε έναν καναπέ θα κάνει το δωμάτιο να φαίνεται δυσανάλογο. 

Δοκιμάστε αυτά τα κόλπα σχεδιασμού από την Wayfair για την επιλογή του σωστού φωτιστικού: Προσθέστε μαζί το ύψος και το πλάτος του δωματίου σε πόδια. Αυτός ο αριθμός, σε ίντσες, θα πρέπει να είναι η κατά προσέγγιση διάμετρος του φωτιστικού σας. Στις τραπεζαρίες, θα πρέπει να επιλέξετε ένα φωτιστικό το οποίο να είναι περίπου 30 εκατοστά μικρότερο από το πιο στενό πλάτος του τραπεζιού.

Και μην βασίζεστε σε ματιές όταν φτάνετε στο κατάστημα. "Τα φωτιστικά συχνά φαίνονται μικρότερα στις αίθουσες εκθετηρίων φωτιστικών, οπότε κάντε μετρήσεις", λέει ο Kerrie Kelly, ειδικός σχεδιασμού της εταιρείας Zillow Digs.

 

 

5. Δεν τοποθετείτε τα φωτιστικά στο σωστό ύψος.
"Το κάτω μέρος ενός κρεμαστού φωτιστικού θα πρέπει να είναι 76 έως 91 εκατοστά πάνω από τον πάγκο μιας κουζίνας, λέει ο εσωτερικός σχεδιαστής Noelle Miceck. "Το κάτω μέρος ενός κρεμαστού φωτιστικού πρέπει να είναι 168 εκατοστά από το πάτωμα σε μια τραπεζαρία, και όταν κάθεστε δίπλα σε μια επιτραπέζια λάμπα, το κάτω μέρος της σκιάς θα πρέπει να είναι στο ύψος των ώμων. Αν η λάμπα είναι πολύ ψηλή, θα σας ενοχλεί ο φωτισμός στα μάτια."

 

 

6. Δεν θεωρείτε το χρώμα βαφής του δωματίου σας σημαντικό για την επιλογή φωτιστικού.
Ανεξάρτητα από το πόσα φώτα τοποθετείτε σε ένα δωμάτιο, απλά δεν θα έχει αυτό το ελαφρύ αέριο συναίσθημα εάν οι τοίχοι είναι πολύ σκοτεινοί. Αυτό φαίνεται προφανές, αλλά ακόμη και ελαφρώς διαφορετικές αποχρώσεις στην ίδια οικογένεια χρωμάτων μπορούν να κάνουν τη διαφορά. "Έχω ζωγραφίσει την κουζίνα μου ένα γκρίζο χρώμα,με αποτέλεσμα το δωμάτιο να φανεί πολύ σκοτεινό," λέει ο διακοσμητής Jaquetta Turner. "Η αλλαγή με ένα εντελώς μαύρο χρώμα θα το φωτίσει".

 

 

7. Ξεχνάτε ότι τα φώτα καταναλώνουν ενέργεια.

Εντάξει, πιθανότατα δεν το αγνοείτε εντελώς αυτό το γεγονός, αλλά η εξέταση του είδους των λαμπτήρων που χρησιμοποιούμε είναι σημαντική. Οι λαμπτήρες CFL και LED μπορεί να κοστίζουν περισσότερο, αλλά μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρήματα μακροπρόθεσμα. Φυσικά, δεν είναι ιδανικοί σε κάθε χώρο. Για παράδειγμα, συχνά δεν λειτουργούν με dimmers.