ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ

 

Τα κλασσικά φωτιστικά είναι μια κατηγορία αρκετά παρεξηγημένη στις μέρες μας. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον ο καθένας ορίζει αυθαίρετα την έννοια του κλασσικού με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην έχει ξεκάθαρη εικόνα ενός κλασσικού φωτιστικού. Η ΨΑΡΡΑΚΟΣ ΑΕ έγινε γνωστή για τα κλασσικά της φωτιστικά, παρόλο που με τον καιρό οι τάσεις της κάθε εποχής έφεραν στο σχεδιασμό και στην παραγωγή μας και άλλα είδη φωτιστικών. 

Ως κλασσικά φωτιστικά ορίζονται τα φωτιστικά εκείνα τα οποία έχουν βγει στην αγορά από τη δεκαετία του 1970 εως την δεκαετία του 1990.

Η χρονολογία ωστόσο δεν φτάνει ως κριτήριο για να τα καθορίσει. Έχουν συνήθως συγκεκριμένη δομή, δηλαδή ένα κέντρο, έναν κορμό και περιφερειακά μπράτσα. Είναι συνήθως από χυτό μπρούτζο, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απαραίτητο.

Ως επι το πλείστον έχουν λαμπτήρες Ε14, κεράκι. Οι κύριες αποχρώσεις που έχουν τα κλασσικά φωτιστικά είναι χρυσό γυαλιστερό, χρυσό-ματ και οξυντέ. Θα μπορούσαμε να πούμε πως τα κλασσικά φωτιστικά χωρίζονται και σε 2 κατηγορίες, σε αυτά που έχουν γυαλιά και σε αυτά που δεν έχουν. Παραθέτουμε φωτογραφίες και απο τις 2 κατηγορίες:

 

ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ 3011 4ΦΩΤΟ   ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ 1751 6ΦΩΤΟ

 

ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ 2101 5ΦΩΤΟ   ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ 6201 3ΦΩΤΟ

 

Αυτά τα τέσσερα φωτιστικά είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κλασσικών φωτιστικών, από χυτό μπρούτζο, με γυαλιά και χωρίς γυαλιά.

Εδώ μπορούμε να πούμε πως κλασσικοί θεωρούνται και οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, αλλά αυτοί είναι μια κατηγορία από μόνοι τους και δεν χρειάζεται να τους κατηγοριοποιήσουμε με τα κλασσικά φωτιστικά.

Τέλος μπορούμε να αναφέρουμε τα σύγχρονα κλασσικά φωτιστικά, τα οποία έχουν το ύφος και το στυλ των φωτιστικών που περιγράψαμε αλλά έχουν και κάποια στοιχεία σύμφωνα με τις τάσεις της κάθε εποχής, όπως είναι τα κρύσταλλα για παράδειγμα, αλλά σε γενικές γραμμές ταιριάζουν στους ίδιους χώρους και πετυχαίνουμε το ίδιο στυλ διακόσμησης.

 

ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ 161 6ΦΩΤΟ ΧΡΥΣΟ     191 6φωτο με αμπαζουρ