ΙΔΕΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ

 

Στο φωτισμό επαγγελματικών χώρων και ειδικά γραφείων, συνήθως εστιάζουμε σε μια ανάγκη και παραβλέπουμε πολλές άλλες πτυχές του σχεδιασμού φωτισμού. Για να εξασφαλίσετε για τους εργαζόμενους σας το είδος του φωτισμού που χρειάζονται μέσα στη μέρα, μπορείτε να σκεφθείτε τη χρήση του κάθε χώρου και να επιλέξετε ανάλογα τις πηγές φωτισμού. Για παράδειγμα:

 

 

  • Για δημιουργικό χώρο όπου κάνετε brainstorming, γράφετε ή σχεδιάζετε: Ο θερμός φωτισμός με dimmer μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα των εργαζόμενων.
  • Για δημιουργικό χώρο όπου κάνετε δουλειά γραφιστική ή με χρώματα και χρωματικούς συνδυασμούς: Προτιμήσετε λάμπες με υψηλό δείκτη απόδοσης χρώματος (CRI) για την καλύτερη ακρίβεια χρωμάτων.
  • Για χώρο όπου το προσωπικό κάνει το διάλειμμα του και τρώει και ξεκουράζεται: Επιλέξτε το ενδιάμεσο χρώμα φωτός (4000 – 5000ο Κ) που λέγεται φως ημέρας και είναι πιο ξεκούραστο.
  • Για χώρο εργασίας που απαιτεί συγκέντρωση: Ο πολύ φωτεινός λευκός φωτισμός βοηθάει τους εργαζόμενους να μένουν σε εγρήγορση

 

και θα τους βοηθήσει πραγματικά να κοιμηθούν καλύτερα τη νύχτα βοηθώντας τον κιρκάδιο ρυθμό τους να παραμείνει ρυθμισμένος, βελτιώνοντας μακροπρόθεσμα ακόμα περισσότερο την παραγωγικότητά τους.

  • Για χώρο παρουσιάσεων ή συνεδριάσεων: Θερμός κατευθυντικός φωτισμός που δε δημιουργεί σκιές στο δωμάτιο, θα εστιάσει την προσοχή του κοινού ακριβώς εκεί που θέλουμε. Μη παραβλέψετε τους διακόπτες dimmer για να προσαρμόζεται το φως κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων σε προτζέκτορα.

 

Το σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε ισορροπία μεταξύ της εμφάνισης και της λειτουργίας. Στόχος μας είναι να έχουμε ένα χώρο ασφαλή και άνετο για εργασία, όπου η εργονομία υπερτερεί της αισθητικής, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα αποκλείσουμε τη διακόσμηση και το στυλ.

 

Για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική διαστρωμάτωσης του φωτός και να φροντίσουμε να συμπεριλάβουμε στο σχεδιασμό φωτισμού τους τρεις βασικούς τύπους φωτισμού:

 

 

 1. Γενικός/ λειτουργικός φωτισμός

Είναι το βασικό στρώμα φωτός και προσφέρει ομοιόμορφο και ευχάριστο φωτισμό σε όλο το χώρο. Ο γενικός φωτισμός πρέπει να είναι τόσος ώστε το προσωπικό να κινείται άνετα σε όλους τους χώρους και να κάνει τις απλές εργασίες του. Δεν πρέπει να είναι έντονος γιατί θα δημιουργεί έντονες σκιές, πονοκεφάλους και ενοχλήσεις στα μάτια. Υπολογίστε περίπου 60 lumens ανά m2. Κάποιοι σχεδιαστές φωτισμού προτείνουν να ασχοληθείτε με το γενικό φωτισμό στο τέλος, αφού δείτε ποιες περιοχές δε φωτίζονται από τους άλλους τύπους φωτισμού. Εξαρτάται από το δικό σας χώρο και τους στόχους σας.

Τα LED panels είναι μια εύχρηστη και αποτελεσματική λύση για το γενικό σας φωτισμό και θα κρατήσει όσο το δυνατόν πιο χαμηλά την κατανάλωση ενέργειας.

 

 

 2. Φωτισμός εργασίας

Όταν θέλουμε να κάνουμε μια εργασία συγκεντρωμένοι ή με ακρίβεια, είναι σημαντικό να έχουμε πολύ καλό φωτισμό εργασίας. Σε όποιο σημείο υπάρχουν θέσεις εργασίας, καμπίνες, πάγκοι, γραφεία είναι σημαντικό να προστεθεί, πάνω από το στρώμα του γενικού φωτισμού, ένα στρώμα φωτισμού εργασίας μέσω επιτραπέζιων λαμπών εργασίας/ διαβάσματος ή LED strips.

Όπου και αν είναι τοποθετημένες οι πηγές φωτός, βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι μπορούν να ελέγξουν τη δικιά τους πηγή. Θα τους βοηθήσει να είναι πιο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί στην εργασία τους.

 

 

3. Διακοσμητικός φωτισμός

Για έξτρα ατμόσφαιρα και πιο ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, μπορείτε να προσθέσετε διακοσμητικό φωτισμό με απλίκες τοίχου που ενδεχομένως δίνουν έμφαση σε αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, έργα τέχνης, φυτά, τοιχογραφίες, νέα προϊόντα, σημαντικές σημάνσεις ή άλλα στοιχεία που είναι σημαντικά για το branding της εταιρείας σας.