ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΙΟ "ΠΡΑΣΙΝΑ"!

 

Ας ξεκινήσουμε με τον πρωταγωνιστή της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης, το έλατο! Να είναι αληθινό, να είναι ψεύτικο ή να μη βάλουμε καθόλου δέντρο; Και οι 3 επιλογές έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Από μόνες τους οι επιλογές δεν κάνουν μεγάλη διαφορά. Ό,τι και αν επιλέξουμε μπορούμε να το κάνουμε περισσότερο βιώσιμο.

 

Το αληθινό δέντρο έχει ένα βασικό πλεονέκτημα. Τα έλατα που καλλιεργούνται με σκοπό να καλύψουν τη χριστουγεννιάτικη ζήτηση κάνουν 8-12 χρόνια να μεγαλώσουν και έως να κοπούν μας προσφέρουν το οξυγόνο τους.

Αν επιλέξουμε ένα δέντρο σε γλάστρα, μετά τις γιορτές μπορούμε να το «αποθηκεύσουμε» στη βεράντα μας και να συνεχίσει να καθαρίζει το αέρα όλο το χρόνο. Διαφορετικά μπορούμε να το φυτέψουμε μετά τις γιορτές ή να το ανακυκλώσουμε (π.χ. με κομποστοποίηση ή να το δώσουμε σε εταιρείες που το επαναχρησιμοποιούν). Καλό θα ήταν να επιλέξουμε ένα δέντρο ελληνικής προέλευσης για να μειώσουμε το κόστος μεταφοράς.

 

Αν επιλέξουμε ψεύτικο δέντρο, έχει το θετικό ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές σεζόν. Στα αρνητικά του είναι ότι συνήθως φτιάχνεται από φθηνά υλικά που βλάπτουν το περιβάλλον, έρχεται από μακριά και πιθανότατα κατασκευάζεται σε περιοχές του κόσμου με αμφισβητήσιμες οικολογικές και ηθικές πρακτικές. Για αυτό καλό είναι να επιλέξουμε ένα ψεύτικο δέντρο καλής ποιότητας που θα αντέξει τουλάχιστον 10-20 σεζόν.

 

Αν αποφασίσουμε να μη στολίσουμε δέντρο φέτος, μπορούμε να βρούμε μερικά κλαδιά, να τα βάλουμε σε βάζο και να τα στολίσουμε. Εκτός από τη βιωσιμότητα αυτής της πρότασης, είναι επίσης και μια καλή λύση για μικρούς χώρους.

 

 

Εκτός από τα έλατα, η διακόσμηση συνήθως περιλαμβάνει και στεφάνια και γιρλάντες για τα οποία είναι προτιμότερο να διαλέξουμε αληθινά φυτά παρά ψεύτικα, όπως γκι, ευκάλυπτο, ελιά, δεντρολίβανο κ.α.

 

Για χριστουγεννιάτικα στολίδια, μη ξεχνάτε υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για να αποφύγετε τις πλαστικές μπάλες: στολίδια από χαρτί, ξύλο, δέρμα.. ακόμα και διάφορα τρόφιμα όπως μήλα, φλούδες πορτοκαλιού και βελανίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσική διακόσμηση.

 

Αν σας αρέσει η λάμψη στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, υπάρχουν πολλά υλικά που θα δώσουν αστραφτερή εικόνα χωρίς να χρειάζονται έξτρα glitter: μέταλλα, καθρέπτες, κρύσταλλοι, χρυσόχαρτα ή ασημόχαρτα είναι μόνο μερικές λύσεις.

 

Αγοράστε λιγότερα πράγματα και δώρα ή τουλάχιστον προτιμήστε τα δώρα σας να εξυπηρετούν πρακτικές ανάγκες, αν είναι δυνατόν να καλύπτουν τα βασικά κριτήρια βιωσιμότητας ή να είναι δώρα εμπειριών. Σύμφωνα με έρευνες, το 40% των πωλήσεων μπαταριών συμβαίνει τη γιορτινή περίοδο…επιλέξτε δώρα που δε χρειάζονται μπαταρίες για να λειτουργήσουν. Επίσης, αν σας κάνουν δώρο το καινούριο μοντέλο από κάποια ηλεκτρονική συσκευή, θυμηθείτε να ανακυκλώσετε την παλιά συσκευή όπως πρέπει.

 

 

Όταν έρθει η ώρα να τυλίξετε χριστουγεννιάτικα δώρα, αποφύγετε το υπερβολικό σελοτέιπ και τα πλαστικοποιημένα γυαλιστερά χαρτιά περιτυλίγματος που δεν ανακυκλώνονται και σκεφτείτε την εναλλακτική του κλασσικού καφέ χαρτιού. Αν σας φαίνεται πολύ απλό και βαρετό μπορείτε να το διακοσμήσετε με σπάγκο, υφασμάτινη κορδέλα, στολίδια (από ξύλο, φελλό, ύφασμα..), με κάποια φύλλα φυτού ή με κάποια κάρτα. Αν σας κάνουν δώρα με πολύ περιτύλιγμα και κορδέλες μπορείτε να το αποθηκεύσετε για να το επαναχρησιμοποιήσετε.

 

Τέλος, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα γιορτινά φώτα που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια για τα μπαλκόνια σας και να βάλετε χρονοδιακόπτες και στα φώτα εξωτερικού χώρου και στα εσωτερικού χώρου για να μη σπαταλάτε ενέργεια. Χρησιμοποιήστε LED λαμπάκια τα οποία θα χρησιμοποιήσουν έως 95% λιγότερη ενέργεια από τα παραδοσιακά γιορτινά λαμπάκια. Επιπλέον, αν καεί ένα λαμπάκι η υπόλοιπη σειρά θα παραμείνει αναμμένη. Νιώστε περισσότερο τη μαγεία των Χριστουγέννων, σβήνοντας τα κεντρικά φώτα και ανάβοντας μόνο τα φώτα του δέντρου και μερικά οικολογικά κεριά χωρίς παραφίνη.