ΠΩΣ ΘΑ ΦΩΤΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Είτε πιστεύουμε στη θεωρία του FengShui είτε όχι, όλοι μας έχει τύχει να βρεθούμε σε κάποιους χώρους στους οποίους κάτι απροσδιόριστο μας ενοχλεί, ενώ αντίθετα έχουμε βρεθεί σε άλλους χώρους όπου έχουμε χαλαρώσει ή έχουμε εμπνευστεί ιδιαιτέρως.

 

Η διακόσμηση ενός χώρου επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο που ρέει η ενέργεια και κατ’ επέκταση επηρεάζει τη διάθεση των κατοίκων και των επισκεπτών. Σε αυτή τη ζυγαριά ενεργειακής ισορροπίας, ο φωτισμός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και μας προκαταβάλει αμέσως και ενστικτωδώς θετικά ή αρνητικά.

 

Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες απλές συμβουλές για να φωτίσετε τους χώρους σας έτσι ώστε να έχετε ήρεμη και αισιόδοξη διάθεση.

  • Φωτίστε καλά τις εισόδους

Βεβαιωθείτε ότι η είσοδος στο σπίτι ή στο γραφείο σας είναι καλά φωτισμένη. Ένα φωτιστικό σε μία από τις 2 πλευρές της εξώπορτας είναι ιδανική επιλογή για να μπείτε στο χώρο με θετική προδιάθεση. Κανείς δε νιώθει αυτοπεποίθηση και γαλήνη όταν πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα σε ένα σκοτεινό χώρο.

 

img 371 IMG 3098 300x350

 

  • Τοποθετήστε πολλά φωτιστικά σώματα στον ίδιο χώρο

Το φως μας κάνει αισιόδοξους ενώ οι σκιές υποσυνείδητα μας μελαγχολούν και μας δημιουργούν μια αδιόρατη ανησυχία. Ένα κεντρικό φωτιστικό στη μέση ενός δωματίου θα αφήσει στη σκιά ή στο ημίφως όλη την περίμετρο

Read more ...

ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ

Τα κλασσικά φωτιστικά είναι μια κατηγορία αρκετά παρεξηγημένη στις μέρες μας. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον ο καθένας ορίζει αυθαίρετα την έννοια του κλασσικού με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην έχει ξεκάθαρη εικόνα ενός κλασσικού φωτιστικού. Η ΨΑΡΡΑΚΟΣ ΑΕ έγινε γνωστή για τα κλασσικά της φωτιστικά, παρόλο που με τον καιρό οι τάσεις της κάθε εποχής έφεραν στο σχεδιασμό και στην παραγωγή μας και άλλα είδη φωτιστικών. 

Ως κλασσικά φωτιστικά ορίζονται τα φωτιστικά εκείνα τα οποία έχουν βγει στην αγορά από τη δεκαετία του 1970 εως την δεκαετία του 1990. Η χρονολογία ωστόσο δεν φτάνει ως κριτήριο για να τα καθορίσει. Έχουν συνήθως συγκεκριμένη δομή, δηλαδή ένα κέντρο, έναν κορμό και περιφερειακά μπράτσα. Είναι συνήθως από χυτό μπρούτζο, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απαραίτητο. Ως επι το πλείστον έχουν λαμπτήρες Ε14, κεράκι. Οι κύριες αποχρώσεις που έχουν τα κλασσικά φωτιστικά είναι χρυσό γυαλιστερό, χρυσό-ματ και οξυντέ. Θα μπορούσαμε να πούμε πως τα κλασσικά φωτιστικά χωρίζονται και σε 2 κατηγορίες, σε αυτά που έχουν γυαλιά και σε αυτά που δεν έχουν. Παραθέτουμε φωτογραφίες και απο τις 2 κατηγορίες:

 

Read more ...

7 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ

Ο Φωτισμός ενός δωματίου φαίνεται αρκετά εύκολη δουλειά: Συνδέετε μια λάμπα, γυρίζετε ένα διακόπτη, και voilà! Αυτό που κάποτε ήταν σκοτεινό τώρα είναι φωτεινό. Αλλά ορισμένα λάθη μπορούν να σας κάνουν να μην νιώθετε άνετα σε ένα χώρο. Σας γράφουμε μερικά κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγετε:

 

1. Δε σκέφτεστε τα στρώματα φωτός.
Φαίνεται αρκετά εύκολο να εγκαταστήσετε μερικά φωτιστικά σε ένα δωμάτιο και να το κάνετε φωτεινό, αλλά αυτή η στρατηγική τελικά θα σας απογοητεύσει.

Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών τείνουν να φωτίζουν τα δωμάτια όπως φωτίζουμε ένα χώρο για ένα συνέδριο - υπερβολικό φως, λέει ο Robert Gross, αρχιτέκτονας στο Lee H. Skolnick Architecture + Design. Αυτό δεν προσθέτει ζεστασιά ή χαρακτήρα σε ένα δωμάτιο.

Read more ...

Κινέζικα φωτιστικά στην Ελλάδα

 

Έχουν ειπωθεί πολλά και θα ειπωθούν ακόμα περισσότερα, τα κινέζικα φωτιστικά είναι εδώ και ζουν ανάμεσα μας! Είναι αλήθεια ότι το 85% των φωτιστικών που πουλιούνται στην Ελλάδα προέρχονται από την Κίνα. Ένα 10% είναι φωτιστικά από άλλες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές αλλά και από την Ινδία, και μόνο 5% είναι ελληνικά φωτιστικά. 

Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς ότι η ποιότητα στα φωτιστικά (και όχι η εμφάνιση), είναι σχετικά χαμηλή.

Τα κινέζικα φωτιστικά είναι τόσο διαδεδομένα στη χώρα μας, πράγμα που το κάνει πολύ δύσκολο να βρει κανείς φωτιστικό κατασκευασμένο στη χώρα μας.

Read more ...

ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΣΥΡΜΑ

Μια ιδιαίτερη κατηγορία φωτιστικών είναι τα φωτιστικά απο σύρμα. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρείες στον κλάδο των φωτιστικών να κατασκευάζουν πολλά τέτοια σχέδια. Το χαρακτηριστικό τους προφανώς είναι ότι όλα αυτά τα σχέδια έχουν ως κύριο τους στοιχείο το σύρμα. Παραθέτουμε κάποια σχέδια μας παρακάτω για να δείξουμε τι εννούμε:

 

 

Οι διαστάσεις και τα σχήματα των φωτιστικών ποικίλουν, καθώς επίσης και τα χρώματα βαφής, αν και τα περισσότερα έχουν συνήθως το μαύρο χρώμα που ταιριάζει και στους περισσότερους χώρους. Τα φωτιστικά αυτά συνήθως τα βλέπουμε σαν μονόφωτα, ωστόσο μπορούν να τοποθετηθούν και αρκετά μαζί ώστε να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο φωτιστικό.

Read more ...

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός θα λέγαμε πως δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο και ιδιαίτερο είδος φωτισμού, αλλά ότι περιλαμβάνει το σύνολο του φωτισμού καθώς οι αρχές του είναι αυτές που χρησιμοποιούμε για να φωτίσουμε οποιοδήποτε χώρο. Δεν είναι λοιπόν ο φωτισμός που αφορά μόνο τους αρχιτέκτονες αλλά όλους όσους ασχοληθούν έστω και μια φορά στη ζωή τους με το φωτισμό κάποιου χώρου.

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός στόχο του έχει να αναδείξει σε κάποιο χώρο το μέγεθος του, τα υλικά του, τη μορφή του, τα χρώματα του, την υφή του, την ατμόσφαιρα που αποπνέει. Γενικά να αναδείξει όλα τα χαρακτηριστικά του χώρου, όποια και αν είναι αυτά. Αν και μπορούμε να πούμε πολλά για τον αρχιτεκτονικό φωτισμό, στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στις κατηγορίες των φωτιστικών σωμάτων και γενικότερα των πηγών φωτός που χρησιμοποιούμε.

Read more ...

RATTAN LIGHTING

A new trend in lighting is for sure the luminaires made of natural materials. Some of these materials are reed and rattan. They are two natural materials that have many application possibilities in lighting.

 

The fact that they are natural materials found in nature and that we use them without any process, makes the effect of their lighting quite familiar to humans. These materials can be found in various shades, and they are ideal in light colors. This is because the lighter their color is, the better is the lighting we get as a final result.

Read more ...

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ EVENTS

Σε κάθε εκδήλωση και event που οργανώνουμε  όλοι ξέρουμεπόσο σημαντική είναι η επιλογή της κατάλληλης διακόσμησης, και γενικότερα όλο το στήσιμο του χώρου ώστε να έχει επιτυχία η εκδήλωσή μας. Επίσης, σχετικά με τον φωτισμό επιλέγουμε φώτα εκδηλώσεων όπως προβολείς, strobe light, disco balls κτλ. Αυτό που δεν σκέφτονται όμως οι περισσότεροι είναι ο διακοσμητικός φωτισμός. Είναι κάτι που τις περισσότερες φορές λείπει από τις εκδηλώσεις με αποτέλεσμα να μην εντυπωσιάζουμε όσο θα μπορούσαμε με το φωτισμό μας.

Read more ...

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Ο φωτισμός σε ένα σπίτι αλλάζει το ύφος κάθε δωματίου και τη διάθεση μας μέσα σε αυτό, καθώς επίσης κάνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος του δωματίου. Η τοποθέτηση και ο τύπος των φωτιστικών αποτελούν σημαντικές πτυχές του εσωτερικού σχεδιασμού, και η επιλογή τους γίνεται σε συνδυασμό με τις χρωματικές επιλογές, το μέγεθος του δωματίου, τη διαθεσιμότητα του φυσικού φωτός και την επιλογή επίπλων. Όταν όλα αυτά συνδυαστούν μαζί και επιτευχθεί ο σωστός φωτισμός, τότε το δωμάτιο θα έχει έναν άρρηκτο συνδυασμό λειτουργικότητας και στυλ.

 

Διαχείριση χρωμάτων
Η χρήση σωστού φωτισμού μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει 

Read more ...

ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΔΑΠΕΔΟΥ

Φωτιστικά δαπέδου... Ίσως τα φωτιστικά σώματα στα οποία δίνουμε τη λιγότερη σημασία σε έναν χώρο ενώ δεν θα έπρεπε.

Τα φωτιστικά δαπέδου έχουν πολλούς ρόλους. Ο πρωταρχικός και βασικός ρόλος είναι να φωτίζουν φυσικά κάποιο χώρο, αλλά η "δουλειά" τους δε σταματάει εκεί. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση του χώρου μας, αφού μπορούν εύκολα να τον διακοσμήσουν χωρίς να χρειάζεται να ταιριάξουν με κάτι άλλο στο χώρο αυτό. Τα φωτιστικά δαπέδου δηλαδή, σαν φωτιστικά που είναι, λειτουργούν αυτόνομα στη διακόσμηση του χώρου μας. Δεν είναι σαν τα έπιπλα και τις κουρτίνες που πρέπει να τα ταιριάξουμε με όλη τη διακόσμηση του χώρου. Αρκεί λοιπόν ένα εντυπωσιακό φωτιστικό δαπέδου για να απογειώσει το χώρο μας.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο των φωτιστικών δαπέδου είναι ότι η τοποθέτησή τους σε ένα σημείο δεν είναι δεσμευτική, καθώς μπορούμε να τα μεταφέρουμε σε όποιο σημείο του χώρου θέλουμε ανάλογα με το που χρειαζόμαστε φωτισμό ή δημιουργία ατμόσφαιρας.

Στην ερώτηση αν το φωτιστικό δαπέδου που θα επιλέξουμε για το χώρο μας πρέπει να

Read more ...