ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ

Τα κλασσικά φωτιστικά είναι μια κατηγορία αρκετά παρεξηγημένη στις μέρες μας. Αυτό γιατί πλέον ο καθένας ορίζει ότι θέλει ως κλασσικό με αποτέλεσμα ο μέσος κόσμος να μην έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι είναι κλασσικό φωτιστικό. Εμείς λοιπόν σαν εταιρεία μπορούμε να πούμε ότι γίναμε γνωστοί για τα κλασσικά μας φωτιστικά, παρόλο που με τον καιρό οι τάσεις της κάθε εποχής έφεραν στο σχεδιασμό και στην παραγωγή μας και άλλα είδη φωτιστικών. Σε αυτό μας το άρθρο βέβαια θα επικεντρωθούμε στα κλασσικά φωτιστικά.

Κλασσικά φωτιστικά λοιπόν ορίζονται τα φωτιστικά εκείνα τα οποία έχουν βγει στην αγορά από τη δεκαετία του 1970 εως την δεκαετία του 1990. Δεν φτάνει αυτό όμως σκέτο σαν κριτήριο για να τα ορίσουμε. Έχουν συνήθως συγκεκριμένη δομή, δηλαδή ένα κέντρο, έναν κορμό και περιφερειακά μπράτσα. Είναι συνήθως από χυτό μπρούτζο, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απαραίτητο. Ως επι το πλείστον έχουν λαμπτήρες Ε14, κεράκι. Οι κύριες αποχρώσεις που έχουν τα κλασσικά φωτιστικά είναι χρυσό γυαλιστερό, χρυσό-ματ και οξυντέ. Θα μπορούσαμε να πούμε πως τα κλασσικά φωτιστικά χωρίζονται και σε 2 κατηγορίες, σε αυτά που έχουν γυαλιά και σε αυτά που δεν έχουν. Παραθέτουμε κάποιες φωτογραφίες και απο τις 2 κατηγορίες για να γίνει κατανοητό αυτό που λέμε.

 

ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ 3011 4ΦΩΤΟ   ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ 1751 6ΦΩΤΟ

 

ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ 2101 5ΦΩΤΟ   ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ 6201 3ΦΩΤΟ

 

Αυτά τα τέσσερα φωτιστικά είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κλασσικών φωτιστικών, από χυτό μπρούτζο, με γυαλιά και χωρίς γυαλιά.

Εδώ μπορούμε να πούμε πως κλασσικοί θεωρούνται και οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, αλλά αυτοί είναι μια κατηγορία από μόνοι τους και δεν χρειάζεται να τους κατηγοριοποιήσουμε με τα κλασσικά φωτιστικά ώστε να τους καταλάβει ο πολύς κόσμος.'

Τέλος μπορούμε να αναφέρουμε τα σύγχρονα κλασσικά φωτιστικά, τα οποία έχουν το ύφος και το στυλ των φωτιστικών που περιγράψαμε αλλά έχουν και κάποια στοιχεία σύμφωνα με τις τάσεις της κάθε εποχής, όπως είναι τα κρύσταλλα για παράδειγμα, αλλά σε γενικές γραμμές ταιριάζουν στους ίδιους χώρους και πετυχαίνουμε το ίδιο στυλ διακόσμησης.

Παραθέτουμε στο τέλος του άρθρου κάποιες φωτογραφίες ώστε να οπτικοποιήσουμε αυτό που περιγράφουμε.

ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ 161 6ΦΩΤΟ ΧΡΥΣΟ     191 6φωτο με αμπαζουρ

7 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ

Ο Φωτισμός ενός δωματίου φαίνεται αρκετά εύκολη δουλειά: Συνδέστε μια λάμπα, γυρίστε ένα διακόπτη, και voilà! Αυτό που κάποτε ήταν σκοτεινό τώρα είναι φωτεινό. Αλλά ορισμένα λάθη μπορούν να σε κάνουν να μην νιώθεις άνετα σε ένα χώρο. Σας γράφουμε μερικά κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγετε:

1. Δεν σκέφτεστε τα στρώματα φωτός.
Φαίνεται αρκετά εύκολο να εγκαταστήσετε μερικά φωτιστικά σε ένα δωμάτιο και να το κάνετε φωτεινό, αλλά αυτή η στρατηγική τελικά θα σας απογοητεύσει.

Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών τείνουν να φωτίζουν τα δωμάτια όπως φωτίζουμε ένα χώρο για ένα συνέδριο - υπερβολικό φως, λέει ο Robert Gross, αρχιτέκτονας στο Lee H. Skolnick Architecture + Design. Αυτό δεν προσθέτει ζεστασιά ή χαρακτήρα σε ένα δωμάτιο.

Ένα κεντρικό φωτιστικό στο μέσω ενός δωματίου είναι μια επιλογή για σε πολλούς χώρους, αλλά συχνά δεν αρκεί. Αν παραλείψετε τον συμπληρωματικό φωτισμό, όπως τα φωτιστικά δαπέδου και τα επιτραπέζια φωτιστικά, για διάβασμα στον καναπέ σας ή για γράψιμο στο γραφείο σας, θα δυσκολεύατε τα μάτια σας. Και αν εγκαταστήσετε μόνο φωτιστικό κρεμαστό στην κρεβατοκάμαρά σας, δεν θα πάρετε την ζεστή ποιότητα που μπορούν να παράσχουν τα πορτατίφ.

Επιπλέον, μια ποικιλία φωτεινών πηγών καθιστά τους κοινόχρηστους χώρους πιο ευέλικτους. Ο κεντρικός φωτισμός οροφής είναι χρήσιμος όταν φιλοξενείτε μεγάλα πάρτι, αλλά θα επιζητήσετε την ατμόσφαιρα ενός επιτραπέζιου φωτιστικου, όταν απλά θέλετε να ηρεμίσετε διαβάζοντας ένα βιβλίο στο χώρο.

Θέλετε να πάρετε ένα fancy αποτέλεσμα; Τα επιτοίχια σποτ  που μπορούμε να φωτίσουμε έργα τέχνης όπω πίνακες, τα φώτα για εσωτερικούς χώρους ενός ντουλαπιού ή απλίκες τοίχου μπορούν να προσθέσουν ένα στοιχείο luxe σχεδιασμού σε ένα δωμάτιο.

2. Δεν βάζουμε διακόπτες dimmer.
Πολλοί από τους σχεδιαστές που μιλήσαμε, ονόμαζαν αυτό το λάθος ως ένα μεγάλο μυστικό για το σωστό φωτισμό. Τα Dimmers είναι το μεγαλύτερο μυστικό του σχεδιασμού φωτισμού, λέει ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Jeff Fiorito. Σας επιτρέπουν να ελέγχετε τον φωτισμό σας από μέρα σε νύχτα, για διάφορα γεγονότα και ανάλογα με τη διάθεσή σας. Ένα ατμοσφαιρκό δείπνου δεν θα είναι τόσο πετυχημένο αν η τραπεζαρία σας φωτίζεται σαν να είναι γήπεδο.

3. Ξεχνάτε πού θα πέσουν οι σκιές.
Τοποθετήστε ένα φως σε λάθος σημείο και θα μπορούσατε να δημιουργήσετε περισσότερο πρόβλημα από μια λύση.

Στο μπάνιο, δοκιμάστε να βάλετε απλίκες σε κάθε πλευρά του καθρέφτη, αντί για ένα μόνο φως πάνω". λέει η Erin Davis, του Mosaik Design & Remodeling. Ο σκέτος φωτισμός πάνω απο το κεφάλι σας και μπροστά μπορεί να κάνει σκιές στο πρόσωπό σας. Εάν πρέπει να επιλέξετε φωτισμό μόνο πάνω απο τον καθρέπτη, επιλέξτε ένα μακρύ οριζόντιο φωτιστικό,αντί για μια απλίκα με ένα μόνο λαμπτήρα) για να φωτίσετε πλήρως το πρόσωπό σας.

Οι σκιές μπορεί να είναι πρόβλημα και στην κουζίνα σας. Αν τα φώτα της κουζίνας είναι τοποθετημένα μόνο στο κέντρο του δωματίου, όταν στέκεστε στο πάγκο για να δουλέψετε, ρίχνετε μια σκιά ακριβώς εκεί που χρειάζεστε το φως, λέει η Christine Beehler της Beehler Kitchens. Επιλύστε αυτό το πρόβλημα εγκαθιστώντας φωτισμό κάτω απο τα ντουλάπια της κουζίνας.

Παρατηρείτε το ίδιο πρόβλημα σκιάς στο γραφείο σας; Βεβαιωθείτε ότι το γραφείο σας διαθέτει επιτραπέζιο φωτιστικό.


Getty Carina Gran
4. Επιλέγετε το λάθος μέγεθος.

Αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος που βλέπω να κάνουν οι ιδιοκτήτες σπιτιού, λέει ο Abbe Fenimore, ο σχεδιαστής στο Studio Ten 25. "Ένας πολύ μικρός πολυέλαιος πάνω από ένα μεγάλο τραπλεζι ή ένα μεγάλο φωτιστικό σε ένα τραπέζι δίπλα σε έναν καναπέ θα κάνει το δωμάτιο να φαίνεται δυσανάλογο. 

Δοκιμάστε αυτά τα κόλπα σχεδιασμού από την Wayfair για την επιλογή του σωστού φωτιστικού: Προσθέστε μαζί το ύψος και το πλάτος του δωματίου σε πόδια. Αυτός ο αριθμός, σε ίντσες, θα πρέπει να είναι η κατά προσέγγιση διάμετρος του φωτιστικού σας. Στις τραπεζαρίες, θα πρέπει να επιλέξετε ένα φωτιστικό το οποίο να είναι ένα πόδι μικρότερο από το πιο στενό πλάτος του τραπεζιού.

Και μην βασίζεστε σε ματιές όταν φτάνετε στο κατάστημα. "Τα φωτιστικά συχνά φαίνονται μικρότερα στις αίθουσες εκδηλώσεων φωτισμού, οπότε πραγματοποιείτε μετρήσεις", λέει ο Kerrie Kelly, ειδικός σχεδιασμού της εταιρείας Zillow Digs.

5. Δεν τοποθετείτε τα φωτιστικά στο σωστό ύψος.
"Το κάτω μέρος ενός κρεμαστού φωτιστικού θα πρέπει να είναι 30 έως 36 ίντσες πάνω από τον πάγκο σε μια κουζίνα, λέει ο εσωτερικός σχεδιαστής Noelle Miceck. "Το κάτω μέρος ενός κρεμαστού φωτιστικού πρέπει να είναι 66 ίντσες από το πάτωμα σε μια τραπεζαρία, και όταν κάθεστε δίπλα σε μια επιτραπέζια λάμπα, το κάτω μέρος της σκιάς θα πρέπει να είναι στο ύψος των ώμων.Αν η λάμπα είναι πολύ ψηλή, θα σας ενοχλεί ο φωτισμός στα μάτια."

6. Δεν θεωρείτε το χρώμα βαφής του δωματίου σας σημαντικό για την επιλογή φωτιστικού.
Ανεξάρτητα από το πόσα φώτα τοποθετείτε σε ένα δωμάτιο, απλά δεν θα έχει αυτό το ελαφρύ αέριο συναίσθημα εάν οι τοίχοι είναι πολύ σκοτεινοί. Αυτό φαίνεται προφανές, αλλά ακόμη και ελαφρώς διαφορετικές αποχρώσεις στην ίδια οικογένεια χρωμάτων μπορούν να κάνουν τη διαφορά. "Έχω ζωγραφίσει την κουζίνα μου ένα γκρίζο χρώμα,με αποτέλεσμα το δωμάτιο να φανεί πολύ σκοτεινό," λέει ο διακοσμητής Jaquetta Turner. "Η αλλαγή με ένα εντελώς μαύρο χρώμα θα το φωτίσει".

7. Ξεχνάτε ότι τα φώτα καταναλώνουν ενέργεια.

Εντάξει, πιθανότατα δεν το αγνοήτε εντελώς αυτό το γεγονός, αλλά εξετάζοντας τι λαμπτήρες χρησιμοποιούμε είναι σημαντικό. Οι λαμπτήρες CFL και LED μπορούν να κοστίζουν περισσότερο, αλλά μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρήματα με την πάροδο του χρόνου. Φυσικά, δεν θα είναι ιδανικοί σε κάθε χώρο. Για παράδειγμα, συχνά δεν λειτουργούν με dimmers.

Κινέζικα φωτιστικά στην Ελλάδα

 

Έχουν ειπωθεί πολλά,και θα ειπωθούν ακόμα περισσότερα, τα κινέζικα φωτιστικά είναι εδώ και ζουν ανάμεσα μας! Είναι αλήθεια ότι το 85 % των φωτιστικών που πουλιούνται στην Ελλάδα προέρχονται από την Κίνα. Ένα 10% είναι φωτιστικά από άλλες χώρες,κυρίως Ευρωπαϊκές αλλά και από την Ινδία, και μόνο 5% είναι ελληνικά φωτιστικά.

 

Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς ότι η ποιότητα στα φωτιστικά (και όχι η εμφάνιση), είναι σχετικά χαμηλή.

Τα κινέζικα φωτιστικά είναι τόσο διαδεδομένα στη χώρα μας, πράγμα που το κάνει πολύ δύσκολο να βρει κανείς φωτιστικό κατασκευασμένο στη χώρα μας. Αλλά ακόμα και αν βρούμε ένα ελληνικό φωτιστικό για να αγοράσουμε, τελικά ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι βρήκαμε ένα Ελληνικό φωτιστικό,γιατί και η παραπληροφόρηση του κοινού από τα μαγαζιά είναι μεγάλη.Πολλά κινέζικα φωτιστικά, πουλιούνται στη χώρα μας για ελληνικά ή ευρωπαϊκά.

Πριν πάμε παρακάτω, θα πρέπει να απαντήσουμε και σε κάποιους ,γιατί ΟΧΙ κινέζικα φωτιστικά.

Τα κινέζικα φωτιστικά είναι ως επί το πλείστον, σιδερένια και με μέτριας ποιότητας καλώδια και ντουί. Και λέω μέτριας για να μη πω πως τα περισσότερα είναι απαράδεκτα. Βλέπει λοιπόν ο καταναλωτής ένα ωραίο φωτιστικό, με ωραίο design κτλ,και το φωτιστικό αυτό σε 2,3 χρόνια θα σκουριάσει και σίγουρα θα καίει και τις λάμπες. Χωρίς να σημαίνει ότι και οι κινέζοι δεν έχουν ανεβάσει την ποιότητα στα φωτιστικά τους, η πλειοψηφία που εισάγεται στη χώρα μας έχει μέτρια ποιότητα,επειδή εισάγονται τα πιο οικονομικά για να έχουν μεγαλύτερες πωλήσεις.

Ειναι δικαίωμα του καθενός να αγοράσει ότι φωτιστικό θέλει, αρκεί να ξέρει τι αγοράζει. Κάποια βασικά χαρακτηριστικά ώστε να ξέρουμε που βαδίζουμε απο πλευράς ποιότητας γενικότερα είναι τα εξής. Πάντα ρωτάμε απο τι μέταλλο είναι τα φωτιστικά που αγράζουμε,και κοιτάμε να μην είναι σίδερο,επιλέγουμε ορείχλακο (μπρούτζο). Εδώ πρέπει να πούμε ότι δεν πρέπει να μπερδευόμαστε με το χρώμα του φωτιστικού,πολλοί ακούγοντας μπρούτζο περιμένουν να δουν ένα φωτιστικό σε χρώμα οξυντέ. Ο μπρούτζος μπορεί να βαφτεί σε ότι απόχρωση θέλουμε, χρώμιο, χρυσό, νίκλε-ματ κτλ. Ένα ακόμα βασικό στοιχείο είναι η καλωδίωση του φωτιστικού μας. Ζητάμε πάντα η καλωδίωση να είναι με καλώδια τεφλόν, που έχουν την καλύτερη ποιότητα και αντοχή απο τα υπόλοιπα, ώστε να μην μας καίγονται και οι λάμπες.

Τέλος να πούμε πως αγοράζοντας ένα ελληνικό φωτιστικό, δυναμώνουμε τον κλάδο των ελληνικών φωτιστικών ώστε να συνεχίζουν να παράγονται στη χώρα μας,καλά και ποιοτικά φωτιστικά.

ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΣΥΡΜΑ

Μια ιδιαίτερη κατηγορία φωτιστικών είναι τα φωτιστικά απο σύρμα. Και λέμε κατηγορία γιατί τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρείες στον κλάδο των φωτιστικών να κατασκευάζουν όλο και περισσότερα τέτοια σχέδια. Το χαρακτηριστικό τους προφανώς είναι ότι όλα αυτά τα σχέια έχουν ως κύριο τους στοιχείο το σύρμα. Παραθέτουμε κάποια σχέδια μας παρακάτω για να δείξουμε τι εννούμε.

 Οι διαστάσεις και τα σχήματα των φωτιστικών ποικίλουν, καθώς επίσης και τα χρώματα που τα βρίσκεις βαμμένα αυτά τα φωτιστικά, αν και τα περισσότερα έχουν συνήθως το μαύρο χρώμα που ταιριάζει και στους περισσότερους χώρους.Τα φωτιστικά αυτά συνήθως τα βλέπουμε σαν μονόφωτα,τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν και αρκετά μαζί ώστε να δημιουργήσουν φωτιστικό.

 

 

 

Ένα άλλο κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι πολλά απο τα φωτιστικά με σύρμα έχουν και αμπαζούρ ώστε να καλύπτεται η λάμπα. Τα σχέδια και τα σχήματα είναι πάλι πολλά και διαφορετικά αλλά το αμπαζούρ δίνει πιο ζεστό φωτισμό με αποτέλεσμα να μην βγαίνει η σκληρότητα που έχει το σύρμα σαν υλικό στο φωτισμό.

 

 

Τέλος εμείς στην ΨΑΡΡΑΚΟΣ Α.Ε μπορούμε να σχεδιάσουμε ότι φωτιστικό από σύρμα μπορείτε να φανταστείτε και να κάνουμε τον χώρο σας πιο φωτεινό και πιο όμορφο.

 

Αρχιτεκτονικός Φωτισμός

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός θα λέγαμε πως δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο και ιδιαίτερο είδος φωτισμού, αλλά ,μάλλον καλύτερα, ότι περιλαμβάνει το σύνολο του φωτισμού καθώς οι αρχές του είναι αυτές που χρησιμοποιούμε για να φωτίσουμε οποιοδήποτε χώρο.Δεν είναι λοιπόν ο φωτισμός που αφορά μόνο τους αρχιτέκτονες αλλά όλους όσους ασχοληθούν έστω και μια φορά στη ζωή τους με το φωτισμό κάποιου χώρου.

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός στόχο του έχει να αναδείξει σε κάποιο χώρο το μέγεθος του, τα υλικά του, τη μορφή του,τα χρώματα του, την υφή του, την στμόσφαιρα που αποπνέει.Γενικά να αναδείξει όλα τα χαρακτηριστικά του χώρου, όποια και αν είναι αυτά. Αν και μπορούμε να πούμε πολλά για τον αρχιτεκτονικό φωτισμό, στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στις κατηγορίες των φωτιστικών σωμάτων και γενικότερα των πηγών φωτός που χρησιμοποιούμε.

Πριν ομαδοποιήσουμε της πηγές φωτός λοιπόν θα τις χωρίσουμε σε εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό. Δηλαδή φωτιστικά σώματα που χρησιμοποιούμε σε κλειστούς και προστατευόμενους από τα καιρικά φαινόμενα χώρους, και φωτιστικά σώματα για εξωτερικούς χώρους όπου τα καιρικά φαινόμενα παίζουν το ρόλο τους για τη λειτουργία των φωτιστικών σωμάτων.

Τα φωτιστικά σώματα και γενικότερα οι πηγές φωτός εσωτερικού χώρου χωρίζονται στις εξής κατηγορίες :

 

α) Χωνευτά φωτιστικά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλα τα φωτιστικά και τα σποτ που τοποθετούνται εσωτερικά σε κάποια επιφάνεια.

 

β) Φωτιστικά οροφής. Εδώ ανήκουν όλα τα φωτιστικά σώματα όπου τοποθετούνται στην οροφή μέσα στο χώρο.

 

γ) Κρεμαστά φωτιστικά. Εδώ ανήκουν όλα τα φωτιστικά σώματα που τα τοποθετούμε κρεμαστά. Είτε με αλυσίδα ή καλώδιο, είτε με κάποια ντίζα ή συρματόσχοινο.

 

δ) Προβολείς. Είναι όλοι οι προβολείς, είτε γραμικοί είτε υψηλής έντασης.

 

ε)  Φωτισμός ράγας. Εδώ ανήκουν όλα τα φωτιστικά σώματα που τοποθετούνται σε μονοφασικές ή τριφασικές ράγες. Συνήθως είναι προβολικά σποτ.

 

ζ) Ταινίες Led. Εδώ όπως είναι προφανές ανήκουν οι ταινίες Led, που είναι και από τα τελευταία είδη φωτισμού που διαθέτουμε.

 

Ολοκληρώνοντας θα λέγαμε πως ασχέτως πως βαφτίζουμε το κάθε είδος φωτισμού και φωτιστικού, απαιτείται πάντα ένας καλός σχεδιασμός από κάποιον έμπειρο σε αυτόν τον τομέα για τον σωστό φωτισμό του κάθε χώρου.

Ψάθινα Φωτιστικά

Μία νέα τάση στο φωτισμό είναι αναμφίβολα τα φωτιστικά με χρήση φυσικών υλικών. Κάποια από αυτά τα υλικά είναι το καλάμι και η ψάθα. Είναι δύο φυσικά υλικά που έχουν πολλές δυνατότητες εφαρμογής στο φωτισμό.

Το γεγονός ότι είναι φυσικά υλικά που τα βρίσκουμε στη φύση όπως ακριβώς τα χρησιμοποιούμε,  δηλαδή δεν έχουν κάποια επεξεργασία, αυτό κάνει το αποτέλεσμα του φωτισμού αρκετά προσιτό στον άνθρωπο. Τα υλικά αυτά μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορες αποχρώσεις, με ιδανικές τις ανοιχτόχρωμες. Αυτό γιατί όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα τους τόσο πιο καλός και σωστός είναι ο φωτισμός που παίρνουμε σαν τελικό αποτέλεσμα από το φωτιστικό που έχουμε φτιάξει.

Αρχικά πρέπει να σχεδιάσουμε το σκελετό, δηλαδή το σχήμα, που θέλουμε να έχει το φωτιστικό που θα κατασκευάσουμε. Σχετικά με τη φόρμα του φωτιστικού δεν έχουμε κάποιον ιδιαίτερο περιορισμό, αφού βρούμε όμως την φόρμα θα πρέπει να αποφασίσουμε το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε για να καταλήξουμε στην ολοκλήρωση του φωτιστικού. Δηλαδή αν θα χρησιμοποιήσουμε ψαθί ή καλάμι, και πιο συγκεκριμένα τι είδους πλέξη θα κάνουμε στο φωτιστικό μας. Διαφορετικές ακτίνες θα βάλουμε στο φωτιστικό μας αν θέλουμε να κάνουμε αραιή πλέξη, διαφορετική αν η πλέξη μας είναι οριζόντια ή κάθετη και διαφορετική αν θέλουμε πυκνή και διαγώνια πλέξη.

Ο φωτισμός που βγάζει  ένα τέτοιο φωτιστικό μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο ατμοσφαιρικός. Σαφώς και η επιλογή του κατάλληλου λαμπτηρα παίζει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Κυρίως χρειαζόμαστε έναν δυνατό λαμπτήρα, κατά προτίμηση Led, ο οποίος να είναι και dimmable, ώστε να μπορούμε να αυξομειώσουμε το φωτισμό του φωτιστικού μας ανάλογα με την περίσταση και τη χρήση που χρειαζόμαστε την εκάστοτε φορά.

Κάτι παρεξηγημένο είναι ότι τα φωτιστικά αυτά δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε σπίτια παρά μόνο σε επαγγελματικούς χώρους όπως club, café και ξενοδοχεία. Αυτό είναι λάθος, το μόνο που χρειάζεται είναι η κατάλληλη διακόσμηση και τα φωτιστικά αυτά μπορούν να ταιριάξουν άνετα στο χώρο μας. Η διακόσμηση λοιπόν θα πρέπει να είναι ethnic και τα χρώματα του σπιτιού και των διακοσμητικών μας να είναι γήινα μπεζ, και ανοιχτόχρωμα καφέ.

Φωτισμός σε εκδηλώσεις και event.

Σε κάθε εκδήλωση και event που οργανώνουμε ξέρουμε όλοι πόσο σημαντική είναι η επιλογή της κατάλληλης διακόσμησης, και γενικότερα το όλο στήσιμο του χώρου ώστε να έχει επιτυχία η εκδήλωσή μας. Επίσης, σχετικά με τον φωτισμό επιλέγουμε φώτα εκδηλώσεων όπως προβολείς, strobe light, disco balls κτλ. Αυτό που δεν σκεύτονται όμως οι περισσότεροι είναι ο διακοσμητικός φωτισμός. Είναι κάτι που τις περισσότερες φορές λείπει απο τις εκδηλώσεις με αποτέλεσμα να μην εντυπωσιάζουμε όσο θα μπορούσαμε με το φωτισμό μας.

Για τον διακοσμητικό φωτισμό έχουμε πολλές επιλογές,  με βασικότερη όμως όλων τους πολυελαίους. Τι πιο εντυπωσιακό απο έναν μεγάλο κρυστάλλινο πολυέλαιο σε κεντρικό σημείο στο χώρο της εκδήλωσης μας, ο οποίος θα κλέβει όλα τα βλέμματα. Βέβαια είναι κάτι που οι περισσότροι δεν το σκεύτονται καν γιατί ένας κρυστάλλινος και μεγάλος πολυέλαιος έχει και μεγάλο κόστος. Άρα μας μένει μόνο μία επιλογή, η ενοικίαση πολυελαίων και φωτιστικών για την εκδήλωση μας.

Στην ΨΑΡΡΑΚΟΣ Α.Ε παρέχουμε αυτή την δυνατότητα στους πελάτες μας, ώστε με σχετικά μικρό κόστος κάποιος να ενοικιάσει κάποιον πολυέλαιο ή πολυελαίους για την εκδήωση του και πραγματικά να κλέψει τις εντυπωσεις.

Στον εκθεσιακό μας χώρο υπάρχει μεγάλη γκάμα φωτιστικών και πολυελαίων για να διαλέξει κανείς ανάλογα με την εκδήλωση και την διακόσμηση που σκεύτεται να κάνει. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο για τους πολυελαίους είναι και το χρώμα στα κρύσταλλα. Ένας μαύρος ή ένας ολόλευκος πολυέλαιος αν συνδυαστεί με την κατάλληλη διακόσμηση μπορεί να μας δώσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. 

 

 

Σημαντική προσθήκη σε ένα καλαίσθητο και ταιριαστό αποτέλεσμα για το τελικό αποτέλεσμα παίζει και η επιλογή χρησιμοποίησης καπέλων αμπαζούρ στους πολυελαίους. Πολλές φορές έχουμε ανάγκη απο πιο απαλό φωτισμό και δεν θέλουμε να μας τυφλώνουν κατευθείαν οι λάμπες ενός πολυελαίου αλλά προτιμάμε να χαμηλώσουμε και ακόμα να γλυκάνουμε τον φωτισμό με την τοποθέτηση των αμπαζούρ στο κατάλληλο χρώμα..

Εκτός όμως απο πολυέλαιο όπως είπαμε μπορούμε να βάλουμε και άλλα ήδη φωτιστικών που να ταιριάζουν καλύτερα στην περίσταση και στο είδος της εκδήλωσης που θέλουμε να κάνουμε. Για παράδειγμα μπορεί να μας ταιριάζει κάτι πιο Pop και να επιλέξουε πολύχρωμα φωτιστικά ή ακόμα κάποια ethnic κομμάτια αν η διακόσμησή μας το επιβάλλει. 

Όπως και να έχει με την κατάλληλη επιλογή φωτσιτκών και πολυελαίων μπορούμε να απογειώσουμε το συνολικό αποτέλεσμα της διακόσμησης του χώρου μας με σχετικά μικρό κόστος. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η συνολική διακόσμηση του χώρου να τιαριάζει με την επιλογή τον φωτιστικών ώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό. Δεν μπορούμε σε έναν πολύ μοντέρνο χώρο, με λιτή διακόσμηση να επιλέξουμε να βάλουμε ένα αντυπωσιακό πολυέλαιο γιατί το αποτέλεσμα που θα πετύχουμε δεν θα είναι το επιθυμητό.

Καλές επιλογές φωτιστικών και πολλές επιτυχημένες εκδηλώσεις σε όλους!

Η σημασία του φωτισμού στη διακόσμηση

Ο φωτισμός σε ένα σπίτι αλλάζει την διάθεση ενός δωματίου, καθώς επίσης κάνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος του δωματίου. Η τοποθέτηση και ο τύπος του φωτιστικού αποτελούν σημαντικές πτυχές του εσωτερικού σχεδιασμού, και εργάζονται σε συνδυασμό με τις χρωματικές επιλογές, το μέγεθος του δωματίου, τη διαθεσιμότητα του φυσικού φωτός και την επιλογή επίπλων. Όταν όλα αυτά συνδυαστούν μαζί και επιτευχθεί ο σωστός φωτισμός, τότε θα έχει μετατρέψει ένα δωμάτιο σε ένα άρρηκτο συνδυασμό λειτουργικότητας και στυλ.

 

Διαχείριση χρωμάτων
Η χρήση σωστού φωτισμού μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει

Read more ...

Φωτιστικά Δαπέδου

Φωτιστικά δαπέδου....Ίσως τα φωτιστικά σώματα που δίνουμε τι λιγότερη σημασία σε έναν χώρο ενώ δεν θα έπρεπε.

Τα φωτιστικά δαπέδου έχουν πολλούς ρόλους. Ο πρώτος και ο βασικός είναι  να φωτίζουν φυσικά κάποιο χώρο, αλλά η "δουλειά" τους δεν σταματάει εκεί. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση του χώρου μας, αφού μπορούν εύκολα να τον διακοσμήσουν χωρίς να χρειάζεται να ταιριάξουν με κάτι άλλο στο χώρο αυτό. Τα φωτιστικά δαπέδου δηλαδή, σαν φωτιστικά που είναι, λειτουργούν αυτόνομα στη διακόσμηση του χώρου μας. Δεν είναι σαν τα έπιπλα και τις κουρτίνες που πρέπει να τα ταιριάξουμε με όλη τη διακόσμηση του χώρου. Αρκεί λοιπόν ένα εντυπωσιακό φωτιστικό δαπέδου για να απογειώσει το χώρο μας.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο των φωτιστικών δαπέδου είναι ότι η τοποθέτησή τους σε ένα σημείο δεν είναι δεσμευτική, καθώς μπορούμε να τα μεταφέρουμε σε όποιο σημείο του χώρου θέλουμε ανάλογα με το που χρειαζόμαστε φωτισμό ή δημιουργία ατμόσφαιρας.

Στην ερώτηση αν το φωτιστικό δαπέδου που θα επιλέξουμε για το χώρο μας πρέπει να

Read more ...

Φωτισμός σε χώρους εστίασης

Ο φωτισμός σε έναν χώρο εστίασης είναι πάντα ένα ιντριγκαδόρικο θέμα για εμάς. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, απλά κοιτάζοντας γύρω του τις διάφορες καφετέριες και τα club, θα έχει δει ότι πλέον όλοι αυτοί οι χώροι δίνουν μεγάλη σημασία στην επιλογή του φωτισμού και των φωτιστικών σωμάτων που τοποθετούν στο χώρο τους. 

Το κάθε μαγαζί θέλει να έιναι μοναδικό και η επιλογή φωτισμού να το αναδείξει όσο περισσότερο γίνεται. Εμείς στην ΨΑΡΡΑΚΟΣ Α.Ε κάθε χώρο τον αντιμετωπίζουμε με την ίδια προσοχή και φροντίδα, είτε είναι ένα πολύ μεγάλο Ξενοδοχείο στην Ρόδο, είτε ένα πάρα πολυ μικρό Cafe στα Πετράλωνα. Σε συννενόηση με τον διακοσμητή που έχει αναλάβει να διακοσμήσει το χώρο αποφασίζουμε το ύφος που θα έχει το μαγαζί και επομένως και τα φωτιστικά που πρέπει να κατασκευαστούν.

Read more ...